Byli jsme výborní správci země, strašně mě bolí srdce, prohlásil Chovanec

28.10.2017 16:33

Úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec zavítal do internetové televize XTV k moderátorovi Luboši Xaveru Veselému a rozpovídal se o tvrdém nárazu do zdi, kterým si prošli sociální demokraté. Milana Chovance z toho prý bolí srdce.

Byli jsme výborní správci země, strašně mě bolí srdce, prohlásil Chovanec
Foto: Vít Hassan
Popisek: Bývalý ministr vnitra Milan Chovanec

Sociální demokracie ve volbách získala jen 7,3 procenta a dopadla ještě hůře než komunisté. ČSSD tedy už teď není nejsilnější levicovou stranou v Česku. Proč k tomu došlo? Milan Chovanec má za to, že sociální demokraté přestali být srozumitelní. Největší zlom prý přišel v okamžiku, kdy předseda kabinetu Bohuslav Sobotka ohlásil demisi vlády, ale poté tuto demisi vzal zpět. Ministři se vrátili do svých křesel a všechno běželo dál. 

Podle Chovance to byla chyba. Sobotka měl tehdy vládu opravdu položit a bojovat o voliče v předčasných volbách, aby lidem ukázal, že sociální demokracii nejde o ministerská křesla, ale o základní principy.  

Celý rozhovor naleznete ZDE

„My jsme byli výborní správci země, výborní úředníci, ale špatní politici. My jsme vkládali spoustu a spoustu času do toho, aby ty věci se povedly, aby byla země bezpečná, aby se lidem zvedaly důchody, aby se prostě lidem žilo dobře, ale nebyli jsme schopní to veřejnosti prodat. Oni začali chápat, že jsme zbyteční, protože protimigrační rétoriku převzal Okamura, který má dneska 22 poslanců. V České republice je 12 migrantů a o 10 víc poslanců získal Okamura na tomto tématu,“ upozornil posmutněle Chovanec.  

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Pravda je, že Andrej Babiš (ANO) tehdy ve vládní krizi přišel o křeslo ministra, ale dokázal toho dobře využít a vykreslit sebe sama jako oběť. Obdobně se teď podle Chovance zachová Babiš i teď po volbách. Babiš bude říkat, že se strašně snažil o sestavení stabilní vlády, ale ty zlé tradiční strany mu házely klacky pod nohy. A jemu tak nezbývá, než vyhlásit předčasné volby a požádat voliče, aby dali šéfovi hnutí ANO ještě silnější mandát. Chovanec je bytostně přesvědčen, že Babiš má v hlavě přesně tento plán.

„Andrej Babiš, co se týče tzv. fňukání, to umí na jedničku. Veřejnost mu uvěřila,“ konstatoval Chovanec.   

Pár slov padlo i k lithiu. Věcně prý vůbec nebylo chybou o lithiu jednat, jako o surovině budoucnosti, ale podpis tolikrát zmiňovaného memoranda těsně před volbami byl hrubou politickou chybou. „Jen jsme na nás soupeřům dali klacek,“ upozornil host.

Poté se rozpovídal o tom, že se ČSSD musí otevřít lidem, musí zjednodušit své stanovy a zvolit si svého předsedu přímo, v přímém hlasování. Třeba i nestraníka, jako je úspěšný hejtman na Vysočině Jiří Běhounek. Prostě a krátce, levice se musí přestat chovat jako salónní levice a znovu přilákat občany. ČSSD se musí trochu provětrat, musí být modernější. ... Lidový dům se musí otevřít, je potřeba tam pozvat lidi, pozvat mladé, pozvat intelektuály i odbory,“ popsal své představy host. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …