Bylo mi líto, když se pan Soros musel poroučet z Maďarska, řekla v Partii Babišova poslankyně. Proti ní seděl Klaus junior. Nebudeme prozrazovat, co následovalo

16.09.2018 12:17

Poslanec ODS Václav Klaus mladší zavítal do nedělní Partie televize Prima, nadechl se a byl k nezastavení. Důrazně se zastal maďarského premiéra Viktora Orbána, rozcupoval premiéra Andreje Babiše a nenechal nit suchou na EU. Tvrdě se zastával svobody slova. Tvrdou ránu zasadil i společnosti Facebook. Proti Klausovi seděla někdejší ministryně spravedlnosti za hnutí ANO Helena Válková, která se snažila nabídnout jiný pohled.

Bylo mi líto, když se pan Soros musel poroučet z Maďarska, řekla v Partii Babišova poslankyně. Proti ní seděl Klaus junior. Nebudeme prozrazovat, co následovalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Televize Prima

V nedělní Partii televize Prima proti sobě zasedli poslanec ODS Václav Klaus mladší a někdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková z hnutí ANO. Debatu odstartovali poměrně zostra, když otevřeli kauzu hlasování Evropského parlamentu o zahájení řízení s Maďarskem.

Klaus má za to, že Evropský parlament Maďarsko šikanuje. „Maďarsko je samostatná země. Lidé si spravují zemi tak, jak chtějí. A snahu, kterou jsme kdysi znali z Berlína, pak z Moskvy a teď z Bruselu, já považuju za nebezpečnou, protože se může obrátit i proti České republice," varoval Klaus. Poté se tvrdě obul do předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). Ten se prý v českých médiích tváří jako přítel Viktora Orbána, ale europoslanci ANO hlasují proti Maďarsku. A hlasování v Parlamentu České republiky dopadá vždy tak půl na půl. Část poslanců Maďarsko podrží, část poslanců se postaví proti němu. Je to takový obojaký postoj.

„Kdyby se po příštích volbách změnila situace v České republice a my jsme trochu hráli na samostatnou notu, tak by to hrozilo i nám," pokračoval Klaus. „Když já napíšu, že ti europoslanci, kteří hlasovali proti Maďarsku, spáchali zradu, protože hlasovali ve shodě s cizí mocí proti Maďarsku a to proti vůli většiny českých občanů, tak jsem schopen to obhájit jsko svůj názor," pokračoval Klaus.

Válková upozornila, že Maďaři si zvolili takovou vládu, jakou chtěli. „V tom nevidí problém. Ale na druhé straně, Maďarsko je členem EU a Evropská unie vyznává určité hodnoty. Pokud některý stát nepostupuje v souladu s těmito hodnotami, myslím si, že není správné nechat to bez povšimnutí," upozornila politička.

Jedna věc se jí ovšem velmi nelíbí. EU podle ní neměří všem stejným metrem. Na jedné straně Evropský parlament kritizuje maďarského premiéra, ale na druhé straně Brusel neudělal v podstatě nic, když španělská vláda tvrdě útočila na zastánce nezávislosti Katalánska. „Mě hrozně mrzelo, když zasáhla maďarská vláda a Soros se musel odporoučet. Takže jsou tam problematické body. Ale mě se nelíbí, že se všem neměří stejným metrem," uvedla poslankyně. Kdyby seděla v Europarlamentu ona sama, prý by se zdržela. „Kdybych tam byla, tak se zdržím toho hlasování, abych si vyžádala stanovisko České republiky," podotkla dáma. Europoslankyně za hnutí ANO to mohly udělat, ale Válková jim prý nevyčítá, že to neučinily, byly pod určitým tlakem. 

Válková zdůraznila, že v Evropském parlamentu nebyla řeč o migrační politice v Maďarsku. Debata se týkala toho, že je v Maďarsku omezována svoboda slova, nezávislost justice a tak podobně. Když Orbán neustále mluví o migrační politice, tak podle Válkové možná jen zastírá podstatu problému.

Anketa

Měl by Andrej Babiš oficiálně vystoupit proti pokračování sankčního řízení EU vůči Maďarsku?

98%
2%
hlasovalo: 21289 lidí

Klaus to viděl jinak. Jednak se podle něj potvrzuje, že postoj ANO se opravdu mění podle potřeby. Babiš doma Orbána chválí, Válková by se zdržela hlasování a dvě europoslankyně ANO hlasovaly proti Orbánovi. A jednak to prý nemění nic na tom, že je Maďarsko trestáno. „Je to trest za to, že dělá trochu jinou politiku, než se dělá v Bruselu. Orbán vyhodil ze země neziskové organizace financované ze zahraničí. A já myslím, že je to velká debata, která by se měla vést i u nás. Maďaři si řekli, že už toho mají dost a nechtějí, aby byla jejich politika takto ovlivňována ze zahraničí. Kdyby bylo na mně, udělal bych to také," zdůraznil Klaus.

Válková mu dala částečně za pravdu. I ona má pochybnosti o tom, jak pracují některé neziskové organizace, ale to vůbec neznamená, že kriticky hledí na všechny neziskové organizace. „Utíkají nám tady stovky milionů z našich zdrojů, plus nevíme, odkud zdroje ještě dostáváme. Ale pozor, nemůžeme vylít dítě s vaničkou a říct o všech neziskovkách, bůh ví, jak jsou financovány," varovala Válková s poukazem na neziskové organizace, které pomáhají např. drogově závislým.

Válková by prý přivítala, kdyby lidé dostávali informace přímo od zdroje, televize by mohly přinést projevy Viktora Orbána, aby tedy všichni lidé věděli, co si Orbán opravdu myslí a jakou politiku prosazuje. Takovýto nápad přivítal i Klaus. Zdá se mu totiž, že Orbánova slova zprostředkovávají některá média a pak jsou takováto média mnohdy blokována.

„Zdá se mi, že přituhuje," varoval Klaus. Televize Prima podle poslance ví o takovéto cenzuře své, když informovala o uprchlické krizi jinak, než většina médií. „Když ostatní televize vysílaly takovéto radostné zprávy, jak migranty všichni vítají," uvedl Klaus. Proto si prý vzal za své bojovat za svobodu slova a to i svobodu slova na Facebooku. Před kamerami se tvrdě vymezil proti názoru, že Facebook je soukromá firma a jako soukromá firma si může dělat, co jí je libo. Klaus dal protipříklad. „Když je to státní koncentrák, tak je to hrozné, ale když je to na soukromém pozemku, tak je to snad v pořádku? Já tento názor nesdílím," řekl jasně Klaus.

Válková mu dala za pravdu v tom, že svobodu slova je třeba chránit, ale ochrana svobody slova prý má své hranice. Lidé mohou říkat, co je jim libo, pokud ctí osobnostní práva jednotlivců. Pokud někdo na sociální síti Facebook tvrdí, že by střílel muslimské děti, tak toto podle Válkové nelze tolerovat. To už je za hranou svobody slova. Klaus přikyvoval. I podle něj je třeba chránit práva jednotlivců. Jenže mezi práva jednotlivců patří i právo svobodně se vyjadřovat. Každý, kdo se svobodně vyjadřuje, nese také následky svého vyjadřování. Pokud se vyjadřuje v rozporu se zákonem, musí být potrestán.

Ale trestat někoho za absolutně nepřijatelná vyjádření je něco úplně jiného, než mu úplně znemožňovat se vyjádřit. „Protože nepatřím mezi miláčky mainstreamových médií, tak ten Facebook je jeden z nástrojů, jak komunikuji s občany. Když tohleto vypnete, tak ty volby dopadnou trošičku nějak jinak a rozhodnou o tom tyhlety nadnárodní korporace," uvedl Klaus. I Facebook by ale měl ctít svobodu slova v Česku.

Válková dodala, že by nám tady mohla být užitečná EU, protože tato velká organizace bude na Facebook tlačit efektivněji než samotná Česká republika. Potvrdilo se jí to v debatě s německými poslanci, kteří jí prozradili, že se v maximální možné míře snažili omezit dopady evropského nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) na Německo. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…