Bylo to opravdu strašné. Unikly zásadní informace o jednání EU, kde nám vnutili kvóty

23.09.2015 11:52

Úterní schůzka ministrů vnitra EU v Bruselu, na které byly schváleny povinné kvóty na uprchlíky, je zásadním tématem všech evropských médií. Web britského deníku Daily Mail věnoval jednání obsáhlý text, ve kterém varoval Evropskou unii před důsledky silového protlačení návrhu.

Bylo to opravdu strašné. Unikly zásadní informace o jednání EU, kde nám vnutili kvóty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Východoevropským zemím bylo řečeno, že budou muset přivítat tisíce žadatelů o azyl v rámci povinného systému kvót na přemístění 160 000 lidí z Řecka a Itálie poté, co byly přehlasovány na summitu v Bruselu,“ shrnul Daily Mail výsledky schůzky.
 
Deník mimoto citoval jednoho z diplomatů přítomných v sále, podle kterého byla atmosféra při jednání „strašná“. „Je to černý den pro Evropu,“ dodal diplomat. Deník rovněž (stejně jako ostatní britská média) citoval tweet českého ministra vnitra Milana Chovance bezprostředně po hlasování: „Brzy si uvědomíme, že král je nahý. Zdravý rozum dnes prohrál.“ Zmínil i prohlášení slovenského premiéra Roberta Fica, že dokud bude předsedou vlády, na Slovensku se tento „diktát“ uplatňovat nebude.
 
Daily Mail si rovněž povšiml, že státy podporující většinové stanovisko po hlasování projevovaly vůči poraženým jen minimální velkorysost a pochopení. Zmínil zejména sebevědomá slova francouzského ministra vnitra, že plán byl schválen „drtivou většinou“ a Evropa podle něj prokázala „schopnost převzít odpovědnost a pokrok“.

Nechci to protlačit silou, slibovala Merkelová…

Britský deník rovněž připomněl, že Angela Merkelová před jednáním zdůrazňovala, že je třeba najít konsensus mezi všemi 28 členskými státy, nikoliv řešení „protlačit“ většinovým hlasováním. Na samotném jednání však prý bylo na tato předsevzetí zapomenuto.

CELÝ TEXT V ANGLIČTINĚ ZDE

Členka Evropského parlamentu za euroskeptickou stranu UKIP Jane Collinsová pro Daily Mail uvedla: „Již není úniku před tím, že o imigraci bude rozhodovat Brusel. Jsme svědky, jak čtyři státy, které chtějí kontrolovat, kdo se usadí v jejich zemi, jsou přehlasovány zahraniční vládou.“

Naopak britská ministryně vnitra Theresa Mayová prý ještě před jednáním burcovala, aby se Evropa „dala do práce“ a aby se rychle začaly konat kroky k vyřešení migrační krize.

Britský europoslanec: Tohle není solidarita, to je nátlak

Ve středu odpoledne se do Bruselu mají sjet předsedové vlád a očekává se, že hlasování ministrů vnitra potvrdí. Daily Mail připomíná burcující slova prezidenta EU Donalda Tuska, že musíme „čelit brutální realitě“. „Ochrana evropského společenství je naší první povinností a my jsme na této frontě selhali,“ uvedl Tusk.

Řecký eurokomisař pro migraci Dimitris Avramopulos vyzývá ke společnému postupu. „Vytvoření schengenského prostoru je jedním z největších úspěchů Evropské unie a je nevratné,“ varoval před znovuzavedením hranic v EU. Daily Mail připomíná jeho slova, že na evropských hranicích, které nyní existují jen na mapách, se kdysi prolilo mnoho krve a k tomu bychom se neměli vracet.

Prostor dostal i europoslanec za britskou Konzervativní stranu Timothy Kirkhope. Ten se podle svých slov velmi obává, že prosazování takto důležité otázky silou odcizí evropské země. „Hodně slyšíme o ‚solidaritě‘ v EU. Ale vymáhání plánu na zemi, která je zásadně proti němu, není solidarita. To je nátlak,“ uzavřel britský europoslanec.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…