Byty nabízíme za 80 % odhadní ceny. I přesto zájem slábne, povzdechla si starostka Jilemnice

18.02.2016 14:16

I přes překážky, s nimiž se musí v nové funkci vypořádat, a svou časovou vytíženost je Jana Čechová (SNK Jilemnice) přesvědčena, že všechny své programové priority do konce volebního období splní. Co nového plánuje v letošním roce? Prozradila nám také, za pomocí jakých opatření bude chtít zastavit úbytek obyvatel ve městě, zhodnotila přínosy plánované transformace Masarykovy městské nemocnice na akciovou společnost pro pacienty. A nejen to...

Byty nabízíme za 80 % odhadní ceny. I přesto zájem slábne, povzdechla si starostka Jilemnice
Foto: archiv starostky
Popisek: starosta Jilemnice Jana Čechová (SNK Jilemnice)

Jak jste se svěřila pro naše stránky, od zvolení do funkce jste se ocitla na „dostizích“. Pokud zůstaneme u sportovní terminologie, v jaké jste nyní kondici?

Nepochybně důležitý je pravidelný trénink a být připravena na „jakékoli počasí či jakoukoli závodní trať“. V současné době jsem nejspíše ve stíhacím závodě. Pro lepší kondici bych potřebovala „mezisezonu“ s relaxací a odpočinkem. Zatím jsem nezaznamenala nějaký „volnější“ měsíc.

Pokud byste měla pojmenovat hlavní překážky na cestě za splněním vašich předvolebních slibů, jaké by to byly?

Legislativní průtahy u některých projektů.

Jestliže se podíváme na programové prohlášení. Co se vám zatím daří plnit a co si myslíte, že zvládnete do konce volebního období?

Na jaře začínáme realizovat projekt Všesportovní a volnočasový areál Hraběnka. Máme potřebná stavební povolení. Rozpočet projektu je 60 mil. Kč. Projekt bude vícezdrojově financován – 15 mil. Kč Liberecký kraj (podepsána smlouva), 20 mil. Kč je připraveno v rozpočtu města Jilemnice, máme příslib 5 mil. Kč z Českého svazu biatlonu. V lednu 2016 byla podána žádost o dotaci 20 mil. Kč na ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Areál se chystáme dokončit v letošním roce.

Projekt koupaliště je v územním řízení, připravujeme projekt pro stavební povolení a rádi bychom již letos zahájili přípravné stavební práce. Předpokládáme stavbu koupaliště ukončit v roce 2017.

Od dubna do listopadu 2015 se konaly každý druhý pátek farmářské trhy na Masarykově náměstí. S jejich zahájením po zimní přestávce počítáme od konce března nebo začátku dubna (podle počasí).

V letošním roce upravíme „dožilé betonové pódium“ v zámeckém parku, aby bylo lépe využitelné při letních akcích, které se zde konají.

Jednáme o koupi budovy „staré spořitelny“ s jejím majitelem.

Je naopak něco, o čem již nyní s jistotou můžete říci, že se vám minimálně v tomto volebním období nepodaří naplnit?

Zatím se snažíme postupně programové prohlášení naplňovat.

Ke konci března by mělo dojít k převodu Masarykovy nemocnice v Jilemnici na akciovou společnost, což by podle vašeho vyjádření mělo umožnit spolupracovat s nemocnicí v nedalekých Semilech, které chybějí lékaři, a zajistit tak zdravotní péči v regionu. Co pozitivního přinese tato změna občanům/pacientům Jilemnice a obáváte se i nějakých negativ spojených s transformací?

Transformace Masarykovy městské nemocnice na akciovou společnost může nejdříve proběhnout v červnu 2016, je nutné splnit udržitelnost některých dotací, které nemocnice získala v minulých letech. Z důvodu udržitelnosti některých dotací prozatím přerušila transformaci i semilská nemocnice. Obě města zvažují společnou transformaci do jedné akciové společnosti. Pozitivní by mělo být, aby občané (pacienti) nepoznali změnu v nemocniční péči. Obavy mám z úbytku zdravotního personálu, se kterým se některé nemocnice v republice potýkají již citelně.

Jak jste celkově spokojená se zajištěním a dostupností základních služeb pro občany? Mám na mysli nejen zdravotnictví, ale také školství či sociální služby.

Mateřské školy mají zatím dostačující kapacitu.

Naše dvě základní školy mají zateplené budovy, v letošním roce pokračujeme na žádost vedení školy ve vnitřní úpravě jedné z nich.

Jednáme s Libereckým krajem o dalších nutných investicích do „krajské budovy“, do které by se měly k 1. 9. 2016 přestěhovat zdejší gymnázium a střední odborná škola.

V současné době máme funkční terénní pečovatelskou službu. Dětské centrum (příspěvková organizace města) slouží jako denní i týdenní pobytový stacionář pro děti do 15 let i s těžkými vadami.  Potřebnost dalších sociálních služeb budeme ověřovat v novém Komunitním plánu sociálních služeb. Město podalo žádost o dotaci na koordinátora sociálních služeb, který bude přínosem pro celé ORP.

V jaké fázi je projekt všesportovního areálu na Hraběnce, který by měl být letos dokončen? A můžete prozradit konkrétní termín slavnostního otevření?

U projektu Všesportovní a volnočasový areál Hraběnka se připravuje výběrové řízení na dodavatele stavby.

Termín slavnostního otevření areálu ještě nevíme, bude někdy koncem tohoto roku.

Bohužel i Jilemnice se potýká s tím, že pomalu stárne a klesá zde počet trvale hlášených obyvatel. Deficit shledáváte v nabízených zasíťovaných pozemcích. Věříte však, že se nabídka zasíťovaných pozemků i díky soukromým investorům do dvou let zlepší. Jste stále taková optimistka? Co se proto snažíte udělat?

Zpracovali jsme studii na výstavbu cca 11 rodinných domů na pozemku města. Věřím, že do dvou let se nám podaří pozemky připravit k výstavbě.

Podpořili jsme soukromého investora, který „otevřel“ lokalitu k výstavbě rodinných domů.

A jak to vypadá s projektem na bytovou výstavbu ve městě? Kolik a kdy vznikne ve městě nových domů?

Prozatím se zabýváme výstavbou rodinných či řadových domů, jelikož při privatizaci bytového fondu (prodej cca 100 bytů na sídlišti Spořilov) zjišťujeme, že „slábne“ zájem o uvolněné byty, které nabízíme za 80 % odhadní ceny.

Jaké konkrétní kroky jste učinila, případně plánujete učinit za účelem zlepšení komunikace s místními podnikateli, což je součást vašich povolebních slibů?

Snažím se komunikovat se zástupci místních velkých „fabrik“ o jejich problémech či plánech.

Nabízíme místním podnikatelům účast v implementační skupině, která se zabývá naplňováním strategického plánu města, bohužel zatím jejich zájem příliš velký není.

 „Zbytné“ budovy města nabídneme podnikatelům k realizaci jejich záměrů, pokud budou v souladu se strategií města. 

reklama

autor: Kateřina Synková

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…