Bývalá členka Pussy Riot v ČR: Zeman je spjat s Putinovým režimem, uznávám „trenýrkovou“ akci Ztohoven

30.10.2015 13:34

Zpravodajský web Novinky.cz dnes uveřejnil rozhovor s bývalou členkou skupiny Pussy Riot Marijou Aljochinovou. Ta je hostem na festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě, kde bude mimo jiné i přednášet. V rozhovoru mluvila o Vladimiru Putinovi a o vystoupení skupiny před moskevskou katedrálou.

Bývalá členka Pussy Riot v ČR: Zeman je spjat s Putinovým režimem, uznávám „trenýrkovou“ akci Ztohoven
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Členky skupiny Pussy Riot

Na začátek poznamenala Aljochinovová, že prezident Zeman je „spjat s Putinovým režimem“. To redaktor okomentoval slovy „Bohužel ano, stejně jako s Číňany“, a dodal, že s tím nic nemůžeme dělat, jelikož „byl demokraticky zvolen“. „Můžete vyměnit vlajku (za trenýrky),“ navrhla aktivistka a řekla „Já velmi uznávám tuto akci“.

K Pussy Riot se přidala, jelikož byla nespokojená s tím, že by měl Putin nastoupit na další šestileté funkční období. „A nebyly jsme samy, kdo s ním tehdy nesouhlasil, takže jsme si řekly, že něco uděláme,“ míní Aljochinovová a na dotaz, proč zrovna zvolily tuto formu protestu, dodává „Každý protest musí mít hudbu. Je to tradice“.

Mluví také o protestu před chrámem Krista Spasitele v Moskvě. Tehdy veřejně kritizovaly spojení církve a politiky, které podle nich představují Putin s pravoslavným patriarchou. „Víte jak využívají katedrálu? Pro firemní akce s mnoha umělci a taky pro párty,“ vysvětluje Aljochinovová, že svým vystoupením vlatně nikoho nemohly pohoršit.

Zároveň si myslí, že na Západě není třeba takových protestních akcí, jako je Pussy Riot a dodává, že například v USA podle ní jsou jiné problémy než spojení církve a politiky.

Ruského prezidenta Putina vidí jako jeden z největších současných problémů pro Rusko. Nevidí však žádného možného náhradníka na jeho postu a zřejmě podle ní ani nikdo takový není potřeba.

Nejdřív je totiž podle ní nutné zařídit, aby Putin odešel a následně uspořádat svobodné, spravedlivé volby. „Já nevěřím ve vůdce. Věřím každé osobě, která chce jednat, která koná akce. Nevěřím, že někdo přijde a zachrání nás. Je to velmi prosté,“ dodává aktivistka.

Aktivistka komentovala také zveřejňované průzkumy důvěry v ruského prezidenta, o jejichž pravých výsledcích ale pochybuje. „Slyšel jste, že by někdo řekl – věřím Putinovi? Mluvil jste s někým takovým?“ ptá se Aljochinovová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…