Bývalá disidentka si připomněla spisovatele a prezidenta Havla

28.10.2013 13:20

Někdejší sovětská disidentka Natalja Gorbaněvská položila 28. října květiny u hrobu Václava Havla, dvacet let poté, co se s Havlem setkala. Připomínat si takovou osobnost podle Gorbaněvské má smysl.

Bývalá disidentka si připomněla spisovatele a prezidenta Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Využili jsme slunečného počasí a zavítali zhlédnout velikonoční výzdobu hrobu Havlových

"Havel se v Rusku těší obrovské popularitě, hlavně mezi vzdělanými lidmi. Je to neobvyklý vzor člověka, který se stal prezidentem, ale zároveň byl obráncem lidských práv a nikdy neodstoupil od svých morálních zásad," řekla ČTK. Gorbaněvská byla jednou z takzvaných osmi statečných, kteří v srpnu 1968 v Moskvě protestovali proti tehdejší okupaci Československa.

Gorbaněvská se s Havlem poprvé setkala v Paříži v roce 1990 a toto setkání popsala jako radostné. "Potom jsme byli v Praze v srpnu na pozvání Alexandera Dubčeka. Pro nás všechny, kteří jsme přijeli, bylo nejdůležitější setkání právě s Havlem," připomněla.

"Naposledy jsem ho viděla před rovnými dvaceti lety, kdy nás pozval na 75. výročí vzniku Československa. Sledovala jsem jeho činnost a byla jsem hrdá na to, co dělal," dodala Gorbaněvská, která v uplynulém týdnu převzala pamětní medaili Univerzity Karlovy za své celoživotní zásluhy v boji za demokracii, svobodu a lidská práva. V úterý se v rámci své návštěvy Česka sejde s prezidentem Milošem Zemanem.

Gorbaněvská do Ruska nyní jezdí poměrně často

Někdejší protest proti násilnému potlačení československých reforem skončil v centru Moskvy po několika minutách. Dnes sedmasedmdesátiletá Gorbaněvská nebyla na rozdíl od ostatních účastníků demonstrace bezprostředně po zadržení souzena, protože se starala o malého syna. Koncem roku 1969 ji ale režim nechal internovat v psychiatrické léčebně, odkud se dostala až po více než dvou letech. V roce 1975 emigrovala do Francie, kde žije dodnes.

Nyní v Rusku poměrně často pobývá, přinejmenším dvakrát či třikrát ročně. Připravuje se dokonce na to, že povede diplomovou práci vězněné člence punkové skupiny Pussy Riot Mariji Aljochinové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…