Bývalá léčebna v Hrudkově léta chátrá, lidi jsou bez práce. Najde se konečně kupec?

20.02.2015 10:11

Prázdné budovy, areál oplocený plotem s nápisy vstup zakázán. Kolem až na výjimky vybydlené bytovky. Takový je dnes areál bývalé léčebny pro pacienty s plicním onemocněním v Hrudkově na Českokrumlovsku. Po jejím uzavření v roce 2005 tady přišly o práci desítky lidí. Někteří ji nemají dodnes. Teď to ale vypadá, že by se mohlo začít blýskat na lepší časy. Jak Parlamentní listy zjistily, po několika letech marného snažení o prodej se konečně objevilo několik zájemců, kteří by mohli areál bývalé léčebny koupit.

Bývalá léčebna v Hrudkově léta chátrá, lidi jsou bez práce. Najde se konečně kupec?
Foto: David Hora
Popisek: Areál bývalé léčebny pro pacienty s plicním onemocněním v Hrudkově na Českokrumlovsku

„Areál je na prodej. V současné době se ověřuje reálná cena této nemovitosti. Je několik zájemců, s nimiž vedení nemocnice jedná,“ potvrdil zástupce českobudějovické nemocnice, pod kterou areál bývalé kliniky v Hrudkově spadá,  Petr Pokorný. Jak řekl, rozhodujícími kritérii při výběru vhodného kupce bude samozřejmě nejen cena, ale také to, jak bude chtít areál využít.

Za jakou cenu kraj bývalou léčebnu aktuálně nabízí, nechtějí jeho zástupci zatím zveřejnit. Před časem se mluvilo o 60 milionech korun. Podle našich informací se ale za tuto částku nepodařilo léčebnu několik let prodat, a tak je pravděpodobné, že cena musela jít dolů.

Lidé v Hrudkově i ve Vyšším Brodě, pod který Hrudkov spadá, by uvítali, kdyby pavilony bývalé léčebny konečně přestaly chátrat a především, kdyby zde třeba také znovu alespoň někteří našli práci. Uzavření léčebny dodnes pořádně nechápou. „V místě, kde stojí areál bývalé léčebny, proudí alpský vzduch. To se využilo vlastně jako vzdušné lázně,“ říká starosta Vyššího Brodu Milan Zálešák. „Léčila se tady plicní onemocnění, tuberkulóza i astma. Bylo zde kompletní vybavení, nechyběly ani operační sály a rentgeny,“ vzpomíná i Miroslava Kroupová. V léčebně pracovala jako zdravotní sestra téměř 40 let.

Lidé v Hrudkově i ve Vyšším Brodě doufají, že pokud areál někdo koupí, nevznikne tady například další obří tržnice nebo něco podobného. Zástupci kraje ale slibují, že skutečně mezi zájemci zohlední i to, co budou mít s areálem bývalé léčebny v plánu.

Léčebna pro pacienty s plicními obtížemi fungovala v Hrudkově od 60. let minulého století. Jezdili sem lidé z celé republiky. Podle pamětníků tady bylo šest pavilonů a na každém z nich přibližně 40 lůžek. Jeden čas se tady léčili i dlouhodobě nemocní. V dobách největší slávy zde pracovalo kolem 160 lidí. Nechyběla prodejna potravin, a dokonce ani školka. Navíc, jak říká starosta Vyššího Brodu Milan Zálešák, několik let předtím, než se léčebna zavřela, se zde investovalo do rekonstrukce. Přesto se ale zástupci kraje, pod který českobudějovická nemocnice spadá, rozhodli, že se pacienti s dýchacími potížemi místo v léčebně mezi lesy budou léčit v nemocnici v Českých Budějovicích

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…