Bývalá ústavní soudkyně dala v televizi návod, jak zrušit církevní restituce

10.01.2014 21:30

O příčinách propadu obliby politiky a politiků mluvila v pořadu Hyde park senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová. Lidé podle ní nabyli dojmu, že to, co politici říkají a konají, nečiní proto, aby uspokojili zájem lidí, ale svého ega či zájmů skupinových. K současnému jednání prezidenta Zemana uvedla, že možná jen nechce mít příliš silného premiéra. V pořadu také nahlas zapřemýšlela, jak by se daly zrušit církevní restituce.

Bývalá ústavní soudkyně dala v televizi návod, jak zrušit církevní restituce
Foto: hns
Popisek: Senátorka Eliška Wagnerová.

Na otázku moderátora, co je příčinou nepopularity politiky, uvedla: „Politikům se nevěří. Lidé nabyli dojmu, že to, co říkají politici a to, co konají, neříkají a nekonají proto, aby uspokojili zájem lidí, ale k uspokojení svého ega či skupinových zájmů. Politika se voliči velmi odcizila.“

Jeden z diváků upozornil na to, že zatímco při jmenování premiéra Jiřího Rusnoka mu prezident ponechal volnou ruku při výběru ministrů, k Bohuslavu Sobotkovi zvolil zcela jiný přístup. Podle Wagnerové to může být tím, že měl Miloš Zeman k Rusnokovi velkou důvěru. Dalším důvodem může být i to, že prezident nechce mít vedle sebe silného premiéra, disponujícího ve sněmovně 111 hlasy.  

Senátorka také polemizovala s prezidentem, který ve svých výrocích naznačoval, že jako přímo zvolený prezident musí být silnější. „Myslím, že to tak není. Účelem přímé volby nebylo posílit prezidenta,“ konstatovala Wagnerová, která je proti tomu, aby se u nás zavedl prezidentský systém. Ten by podle jejího názoru naší zemi přinesl více problémů než užitku.

Současný lustrační zákon by se měl novelizovat v tom smyslu, aby pozitivní lustrační osvědčení dostal jen ten, u něhož se prokáže, že skutečně na lidi donášel či udával. Nebo ten, který zastával vysoké pozice v nomenklatuře nedemokratického režimu.

Naznačila také, že zákon o církevních restitucích by ještě šlo zrušit. Podle ní totiž tento zákon Ústavní soud přezkoumával v době, kdy nebyly známy všechny okolnosti procesu vzniku této právní normy. Wagnerová uvedla, že by možná stálo za to zopakovat návrh na zrušení zákona o církevních restitucích k Ústavnímu soudu. Tento návrh by se soustředil na nepravosti v procesu přijímání tohoto zákona.

reklama

autor: vam

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…