Bývalí parťáci z Nečasovy koalice se potkali na ČT. Debatovali, jak zreformovat zdravotnictví

20.12.2014 15:44

Jak získat více peněz pro české zdravotnictví? Předseda Občanské konzervativní strany Jiří Janeček má za to, že by si lidé měli zvyknout na to, že nic není zadarmo, platit si za péči a peněz by bylo víc. Lidé si prý musí uvědomit, že ne všichni mohou mít v dnešním světě stejnou péči. S tímto stanoviskem ale nesouhlasil Michal Babák ze strany Republika, který poukázal na to, že svět dnes jde opačným směrem, což je vidět i na příkladu USA.

Bývalí parťáci z Nečasovy koalice se potkali na ČT. Debatovali, jak zreformovat zdravotnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda O.K. strany Jiří Janeček

Místopředseda Republiky Michal Babák, předseda VIZE 2014 Aleš Hemer a předseda Občanské konzervativní strany Jiří Janeček diskutovali v Politickém spektru na ČT24 o tom, jak zprůhlednit financování českého zdravotnictví s přihlédnutím k tomu, že od 1. ledna 2015 skončí většina poplatků ve zdravotnictví.

Nic není zadarmo

Janeček, někdejší známá tvář pražské ODS má za to, že rušení poplatků bylo vábničkou pro voliče a ti tomu bohužel podlehli. „Bylo to pozlátko pro občany, kteří nepřemýšlí o budoucnosti. Čekám od ledna chaos. Cokoliv je zadarmo, nefunguje a devalvuje," prohlásil v úvodu Janeček. Zdůraznil, že nic není zadarmo, jen se to platí z daní. „Lidé si musí uvědomit, že ne všichni mohou mít v dnešním světě stejnou péči, někteří si chtějí připlatit za nadstandard a mají k tomu mít možnost."

Jak Babák, tak Hemer dali Janečkovi v podstatě za pravdu, zrušení poplatků je krokem zpět a hrozí, že lidé budou zdravotní péči opět zneužívat. Podle Babáka je ale zároveň třeba zamezit tomu, aby někteří lidé neměli dost peněz na návštěvu lékaře.

Podle Janečka dnešní sociální systém v zásadě nedovoluje, aby lidé neměli peníze na doktora. Máme dávky v hmotné nouzi a další příspěvky, takže lidé na návštěvu obvodního lékaře budou mít.

Hemer, jehož strana je právním nástupcem známé formace LIDEM Karolíny Peake, pak připomněl, že si lidé pojišťují majetek, pojistky platí, ale poněkud zapomínají na to nejcennější, co mají, totiž své zdraví. „Základní zdravotní péče by měla být pro všechny občany této země garantovaná zákonem," řekl jasně Hemer. Ale pak by zde měla existovat možnost komerčního připojištění, jak se to řeší i v jiných zemích. Předseda VIZE 2014 by se asi inspiroval v Nizozemsku.

Svět jde přesně opačným směrem

Proti těmto názorům se ale ostře vymezil Babák, někdejší pokladník a známá sněmovní tvář Věcí veřejných. „To, co tady pánové říkají, je absolutně nereálné, svět jde opačným směrem, jak je vidět i v Americe," vymezil se proti kolegům ve studiu Babák. „Stát se musí postarat o standard. Ale ten nadstandard, ten ať si každý připlácí, ale to tu bohužel ještě dlouho fungovat nebude, posteskl si Babák. Základní problém je podle jeho názoru ve smlouvách mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními. „A není vůle to rozplést, protože je na to navázána spousta vlivových skupin," pokračoval.

Poukázal také na to, že čeští občané jsou do jisté míry zvyklí na to, že se o ně stát stará, a vyslovil pochybnost, zda by byli schopni starat se o sebe sami v oblasti zdravotnictví. Bude proto hodně záležet na tom, jak se bude dařit české ekonomice. Janeček vyslovil obavu, že současná vláda bude hledat další cesty, jak nalít peníze do zdravotnictví, a použije k tomu jakýkoli bič na pracující občany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …