Bývalí šéfové silnic a dálnic vyvázli. Jejich stíhání bylo zastaveno

31.10.2013 18:00

Nejvyšší státní zastupitelství zrušilo stíhání bývalého šéfa Ředitelství silnic a dálnic Alfréda Brunclíka, který byl obviněn kvůli údajně zmanipulované zakázce na pronájem dvou dálničních odpočívadel. Žalobci v této souvislosti zrušili také obvinění bývalého výkonného ředitele společnosti Michala Haly a dalších tří lidí.

Bývalí šéfové silnic a dálnic vyvázli. Jejich stíhání bylo zastaveno
Foto: ŘSD
Popisek: Logo ŘSD

Stíhání bylo zahájeno předčasně, protože nebyly zjištěny všechny okolnosti nezbytné k posouzení trestní odpovědnosti jednotlivých lidí, řekla mluvčí nejvyšších žalobců Helena Markusová. Brunclík však podle médií čelí v kauze ŘSD i jinému obvinění.

„Neschopná byrokratická organizace“

Vedení ŘSD nedávno stihla personální výměna. Ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák odvolal šéfa Davida Čermáka a byl za to z různých stran kritizován. Prezident Miloš Zeman se ho ale zastal. "Nemohu souhlasit s názorem, že ministr v demisi nemůže provádět personální změny. Žádný zákon, tím méně Ústava, mu to nezakazuje. Ministr v demisi je plnohodnotný ministr, který má stejná práva a povinnosti jako ministr, který v demisi není," prohlásil.

Sám Zeman nedávno Ředitelství silnic a dálnic označil za „neschopnou byrokratickou organizaci“. Kritizoval skutečnost, že u státních firem platí takzvané měkké rozpočtové omezení, které umožňuje plýtvání výdaji. Poukázal napřklad na výstavbu dálnice D47 z Brna přes Bohumín na polské hranice. Poté, co zakázku převzala ŘSD, tak se stavba podle prezidenta prodloužila o pět let a byla o 18 miliard korun dražší. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …