Bývalí sociální demokraté usilují o pozastavení činnosti své někdejší strany

15.09.2014 18:10

Skupina vesměs bývalých členů ČSSD z Ostravy žádá vládu a případně prezidenta Miloše Zemana, aby navrhli Nejvyššímu správnímu soudu pozastavit činnosti strany kvůli údajně nedemokratickým praktikám. Uvedly to v pondělí servery iDnes.cz a Novinky.cz. Šéf ostravské sociální demokracie Adam Rykala řekl, že celou situaci vnímá jako útok hazardní lobby, která se obává vítězství ČSSD ve volbách. Obdobně se vyjádřil i premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka.

Bývalí sociální demokraté usilují o pozastavení činnosti své někdejší strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

„Strana porušuje práva a svobody svých členů," tvrdí podle webu iDnes.cz ostravští signatáři podnětu Radim Lauko, Richard Bednařík, Nela Lisková, Jiří Maléř, David Baďura, Antonín Pavlásek, Kateřina Kadlčíková a Filip Lahoda. Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka iDnes.cz potvrdil, že podnět na vládu už dorazil poštou.

Útoky na ČSSD v Ostravě pramení z obav, že bude ve městě zakázán hazard, tvrdí Sobotka

Sobotka novinářům řekl, že se na stížnost ptal kolegů z ostravské ČSSD, kteří usilují o plošný zákaz hazardu ve městě. „Kolegové se domnívají, že ten tlak a útoky na sociální demokraty pramení právě z obavy z toho, že v celé Ostravě bude zakázán hazard a dají se dosledovat i určité personální linky, jež vedou k lidem, kteří z provozování hazardu mají profit," uvedl premiér.

Nová podoba vyhlášky o hazardu se v Ostravě řeší už zhruba dva roky. Zastupitelé se na její definitivní podobě dosud nebyli schopni dohodnout. Na posledním zářijovém jednání pouze o jediný hlas neprošel celoměstský zákaz hazardu, o nějž usilovali někteří sociální demokraté. Deset zastupitelů přitom na jednání chybělo a ČSSD avizovala, že se plošný zákaz pokusí prosadit ještě na říjnovém zasedání, které se koná těsně před volbami.

Podle Rykaly chce ostravská ČSSD jednat o plošné regulaci hazardu po volbách

„Viděl jsem, že je pod tím návrhem podepsaný Filip Lahoda, který je synem Oldřicha Lahody, jenž ve městě vlastní objekty, kde je provozován hazard. Pan Lahoda i paní Lisková navíc kandidují za LEV 21 na město i do obvodu Ostravu-Jih," uvedl Rykala. Podle něj je celá záležitost nejen reakcí na poslední jednání zastupitelstva, ale i na předvolební průzkum, který ČSSD v Ostravě staví do role favorita voleb. Rykala uvedl, že pokud se ČSSD nepodaří celoplošnou regulaci hazardu prosadit na posledním jednání před volbami, bude o ni usilovat hned na prvním povolebním zastupitelstvu.

Podle autorů žádosti se strana účelově zbavila oponentů i dvou místních organizací

Autoři žádosti popsali případy sedmi lidí, včetně případu ostravského primátora Petra Kajnara, které podle nich ČSSD účelově vyloučila, a dvou místních organizací (v Ostravě-Výškovicích a Mohelnici), jež ČSSD prý účelově zrušila, aby se zbavila oponentů s odlišným názorem, kteří kritizovali členy vyšších orgánů. Předseda ústavně právního výboru sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD) serveru řekl, že není žádný důvod, aby podnět k pozastavení činnosti ČSSD uspěl. „Stranické mechanismy se nezměnily. Lidé, kteří byli léta členy, je kritizují až v okamžiku, kdy už nemají podporu uvnitř strany," řekl. Právě ostravský primátor Kajnar už před parlamentními volbami opakovaně napadl kandidátní listinu ČSSD v kraji, která podle něj nebyla sestavena demokraticky. Nakonec byl ze strany vyloučen a v komunálních volbách stojí v čele nového hnutí Ostravské fórum.

Návrh může podle iDnes.cz podat soudu jedině vláda. Pokud by nekonala, může to učinit prezident, který dostal stejný podnět také. Jeho kopie míří i do bruselské kanceláře Evropské komise a vládám členských zemí. Podle autorů by totiž kvůli střetu zájmů neměli členové ČSSD ve vládě o podání návrhu soudu vůbec hlasovat, nebo by jej rovnou měly projednat orgány Evropských společenství.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …