Bývalí vysocí úředníci z vnitra u soudu odmítli, že by kradli. Je to prý komplot od Šlachty

15.12.2014 18:35

Bývalí vedoucí zaměstnanci interního auditu Ministerstva vnitra Václav Chochol a Petr Plaňanský dnes u Obvodního soudu pro Prahu 7 odmítli obžalobu z krádeže a z nadržování. Tvrdí, že kauza je komplotem ze strany policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), kde Plaňanský dříve pracoval. Chocholovi hrozí za údajnou krádež peněz kolegyni až pět let vězení, Plaňanskému až čtyři roky za to, že jej prý kryl před policií.

Bývalí vysocí úředníci z vnitra u soudu odmítli, že by kradli. Je to prý komplot od Šlachty
Foto: red
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Obžaloba tvrdí, že tehdejší vedoucí oddělení interního auditu vnitra Chochol v září nebo počátkem října 2013 otevřel v cizí kanceláři služební trezor a odcizil z něj pokladničku. V ní si jeho podřízená uložila před odjezdem na dovolenou soukromých 360.000 korun. Peníze prý použil pro svou potřebu a až po urgencích ženy je letos v lednu vrátil. Ředitel odboru Plaňanský, který prý od začátku ledna věděl, že pachatelem krádeže je Chochol, údajně zaměstnankyni přesvědčoval, aby věc neřešila s policií, a to s cílem, aby se Chochol vyhnul trestnímu stíhání.

„Kauzu považuji za uměle vykonstruovanou ze strany policie s cílem odstranit pana Plaňanského z pozice ředitele. Cítím se absolutně nevinen," řekl dnes soudkyni sedmatřicetiletý Chochol, který je nyní nezaměstnaný a dluží různým věřitelům zhruba milion korun.

Vypověděl, že mu kolegyně půjčila 340.000 Kč na základě ústní dohody, a to už v létě 2013. Domluvili se prý, že jí v lednu vrátí o 20.000 korun víc. Peníze prý použil na nákup auta a částečné splacení dluhů kamarádům. Přiznal, že měl dlouhodobé finanční problémy a že v prosinci zažádal o osobní bankrot. Zároveň se rozhodl ukončit pracovní poměr na vnitru, měl prý lepší nabídky. Částku, kterou dlužil kolegyni, za něj nakonec uhradila jeho matka.

Policejní odposlechy zachytily mimo jiné, že Chochol se své kolegyni omlouval s tím, že se dostal do složité životní situace. Dnes ale tvrdil, že omluva nebyla za krádež, ale za to, že ženě předem neřekl o svých dluzích.

Sedmačtyřicetiletý Plaňanský tvrdí, že údajně okradená zaměstnankyně, která byla jeho asistentkou, se proti němu spikla s ÚOOZ. Sám dříve v policejním útvaru pracoval jako vedoucí odboru násilí, a to pod vedením Jana Kubiceho. Po výměně šéfa odešel v roce 2008 ze dne na den ve zlém. „Nedohodl jsem se s panem (Robertem) Šlachtou, odmítl jsem s tímto člověkem spolupracovat," řekl dnes. Nastoupil jako zástupce ředitele na gymnázium, kde se seznámil s Chocholem, který tam učil dějepis. V roce 2011 nový ministr vnitra Kubice požádal Plaňanského o spolupráci, spolu s ním přešel na ministerstvo i Chochol. Odbor interního auditu pak prováděl mimo jiné i několik supervizí nad hospodařením ÚOOZ.

Plaňanský odmítl, že by Chocholovi ve sporu s asistentkou nadržoval. Prý dodnes přesně neví, co se mezi těmito kolegy odehrálo. „Tu věc jsem řešil, jak nejlépe jsem uměl. Myslím, že i nad rámec svých povinností," uvedl. Doplnil, že opakovaně a před svědky ženu vyzýval, aby se s údajnou krádeží obrátila na policii.

To žena připustila. Podle ní jí ale Plaňanský zároveň řekl, že jestli mu důvěřuje, tak ať nechá vyšetření celé záležitosti na něm. „Říkal, že nás jinak ministr všechny vyhází, že to bude hrozné, že se budou dít věci," popsala. Proto prý Plaňanskému dokonce sepsala nepravdivé prohlášení, že peníze ztracené ze sejfu nakonec našla jinde. Trestní oznámení podala až koncem prosince, a to prý proto, že se jí Plaňanský začal vyhýbat a zdálo se, že ji chce vyhodit.

Zaměstnankyně přiznala, že si o vývoji celé kauzy opakovaně telefonovala s manželem kolegyně, který pracuje u ÚOOZ. Jinak ale trvala na své verzi. „Chochol mi sám řekl, že mi peníze vzal. Půjčka to v žádném případě nebyla," zdůraznila. To, proč se okamžitě po odhalení krádeže neobrátila s prosbou o pomoc například na svého syna, který pracuje na policejním prezidiu, ale nedokázala uspokojivě vysvětlit.

Většina vyslechnutých zaměstnanců vnitra se dnes postavila na stranu svého bývalého šéfa. Potvrdili mimo jiné, že Plaňanský ženu opakovaně posílal na policii a že k prošetření celé záležitosti zřídil zvláštní komisi. Poukázali také na to, že žena porušila závazný pokyn ministra tím, že si na pracovišti uschovávala soukromé prostředky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…