Bývalý Bushův viceprezident patří do vězení za zločiny proti lidskosti, tvrdí americký novinář. Jenže Obama jej prý kryje

20.12.2014 15:25

Americký novinář Glenn Greenwald si ve videu přístupném na serveru YouTube klade otázku, proč není ve vězení někdejší americký viceprezident Dick Cheney, když tak důrazně obhajuje mučení. V rozhovoru s novináři řekl, že by neváhal ani vteřinu a povolil by to znovu, pokud by to mělo zachránit lidské životy. Greenwald v této souvislosti připomíná, že se proti mučení postavil jiný americký prezident - Ronald Reagan.

Bývalý Bushův viceprezident patří do vězení za zločiny proti lidskosti, tvrdí americký novinář. Jenže Obama jej prý kryje
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

Glenn Greenwald poskytl rozhovor serveru The Huffington Post. Položil si v něm otázku, jak je možné, že bývalý americký viceprezident Dick Cheney nestojí za obhajobu mučení před soudem Spojených států nebo dokonce před soudem v Haagu a obratem si také odpověděl. Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy se rozhodla chránit mučitele.

Ochráním své předchůdce a později budu sám chráněn

"Důvodem, proč Dick Cheney může jít na setkání s novináři, místo toho aby seděl na lavici obžalovaných v Haagu nebo ve federálním vězení,  je to že se prezident Obama a jeho administrativa rozhodli nestíhat nikoho z lidí, kteří realizovali toto mučení, navzdory tomu, že je nezákonné a zločinné," podotýká novinář. Mučitelé tak byli ujištěni, že se jim nic nestane a mohou ve svých praktikách pokračovat.

Již v roce 2009 Greenwald v článku pro New York Times vysvětloval, proč prezidenti takto hájí své spolupracovníky a především své předchůdce, zajišťují si tak to, že budou totéž dělat jejich nástupci a oni se tak neocitnou před soudem, ať spáchají téměř cokoliv. To z prezidentů a jejich vlád dělá zvláštní sortu občanů, která se liší od běžných Američanů.

Celé video s Glennem Greenwaldem v angličtině ZDE

Přitom již v roce 1988 někdejší americký prezident Ronald Reagan  podepsal mezinárodní úmluvu odsuzující mučení. Tato úmluva se stala základem další legislativy odsuzující mučení. Reagan jí tehdy podepisoval s vědomím, že odporná praxeš mučení v dnešním světě převládá a je třeba se tomu postavit.

V závěru si novinář posteskl nad tím, že slyšíme v médiích mluvit mučitele, ale už ne jejich oběti, což debatu značně zkresluje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…