Bývalý Klausův poradce: Putin nepředvedl na Krymu žádnou invazi. Ta opravdu vypadá jinak

23.03.2014 17:12

„Snaží se Putin rozpoutat válku?“ přemítá publicista a politický konzultant Tomáš Haas. Podle něj prezident Ruské federace dosáhl, čeho chtěl – tedy zabezpečení pro Rusko strategicky až životně významné námořní základny v Sevastopolu, a to navzdory zájmům EU a USA, či spíše díky jejich neschopnosti.

Bývalý Klausův poradce: Putin nepředvedl na Krymu žádnou invazi. Ta opravdu vypadá jinak
Foto: RussianMind
Popisek: Staronový ruský prezident Vladimir Putin

„Ačkoliv se u nás mluví o invazi, nepadl až do přistoupení Krymu k Rusku ani jeden smrtelný výstřel. Po celou dobu počet ruských vojáků na Krymu nepřekročil 25000, které Rusku dovoluje smlouva,“ píše ve svém blogu. „Kdyby chtěl Putin rozpoutat válku, vypadala by invaze jinak,“ dodává.

Ukrajina je stát před bankrotem. Ruský prezident však není hloupý. „Poslední, co Putin a Rusko potřebuje, je nový Afghánistán, kterým by se okupovaná Ukrajina nepochybně stala,“ míní politický konzultant Haas. Připomíná, že Banderova podzemní ukrajinská povstalecká armáda vzdorovala stalinskému SSSR až do roku 1954.

Kdo tu provokuje střet?

Rovněž připomíná, že srovnání současných událostí s okupací Československa v roce 1968 kulhá. Sovětští okupanti byli nevítaní, na rozdíl od ruských ozbrojenců na Krymu.

„Nepokoje na Ukrajině nevyvolává ruská menšina. Naopak je vyvolává kyjevská vláda, v níž nesedí zástupci ukrajinských Rusů a která na východ Ukrajiny dosazuje své oligarchy jako gubernátory a jejíž ministři svými výroky oznamují, že chtějí Ukrajinu očistit od Rusů, Židů a jiné verbeže,“ míní Tomáš Haas. Je to vláda, která nevěří vlastnímu vojsku, a proto se snaží jej rozložit a nahradit Národními gardami. Je to vláda koalice oligarchů a agresivních nacionalistů, o pomoc před níž volají například volyňští Češi, míní politický konzultant Haas, který v minulosti radil například prezidentu Václavu Klausovi.

ODS souhlasí, vládní poslanci jsou odvážnější

Provokací podle něj je snaha kyjevské vlády (podporované Evropskou unií) odmítání vyšetřování střelby na nedávných demonstracích v Kyjevě a vydávání prohlášení ve stylu vyšetřování není zapotřebí, všichni víme, kdo to byl a dnes už stejně jsou všichni v Rusku.

„Je pro mě šokující, že kyjevskou vládu bezvýhradně podporuje vláda České republiky. Ještě více šokující je bezvýhradná podpora vládního stanoviska opozicí,“ diví se Tomáš Haas. „ODS v debatě 21. 3. 2014 nevystoupila s jedinou, třeba i nesmělou, kritikou vládního postoje,“ kroutí udiveně hlavou. „Tento postoj vlády již kritizují i poslanci vládních stran. ODS ale dosud k situaci na Ukrajině neřekla nic než to, že vyslovila vládě bezvýhradnou podporu a v debatě ve sněmovně zůstala tiše sedět ve svých lavicích,“ uzavírá politický konzultant Haas svůj text.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…