Bývalý Nečasův poradce Joch: Muži a ženy nikdy nebudou brát stejné platy. A je to tak správně

20.07.2014 21:19

Publicista Roman Joch ve svém článku zdůrazňuje, že miluje svobodu, ale nenávidí rovnost. Lidé jsou podle něj nestejní, odlišují se v talentech i nadáních, schopnostech i zálibách. Čím větší je pak svoboda, tím více se mohou přirozené nestejnosti projevovat a zvětšuje se tak majetková nerovnost ve společnosti. Prý nemůže existovat ani rovnost mezi platy mužů a žen.

Bývalý Nečasův poradce Joch: Muži a ženy nikdy nebudou brát stejné platy. A je to tak správně
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Roman Joch v pořadu České televize Hyde park

Podle Jocha je nerovnost přirozená a rovnost umělá. Tu lze ustavit jen pomocí státního nařízení, diktátem nebo donucením. Sama od sebe údajně vůbec nevznikne.

Chceme výkony, výtečnost a bravuru. Rovnost znamená stejnost, nudu a šeď

„Rovnost znamená stejnost, nudu, šeď. Nemám ji rád ve sportu, nemám ji rád v kultuře, nemám ji rád v životě. Co mám rád místo ní, co je jejím opakem? Výtečnost. Ta je opakem rovnosti. Pokud ve sportu jsou si všichni rovni – jsou stejní – veškeré vzrušení ze hry se vytrácí. Pokud v umění jsou všichni rovni - stejní – stejně malují, stejně zpívají – je tu šílená nuda. To, co chceme místo ní, jsou výkony, výtečnost, bravura,“ vysvětluje Joch.

Rovnostářství je ovšem jednou z nejsilnějších ideologických vášní dneška. Joch upozorňuje na aktuální mánii hlásající stejný plat za stejnou práci. Tvrdí se, že ženy dostávají za stejnou práci nižší mzdu než muži.

Ženy mají nižší platy jako celek, protože pracují na nižší než plné úvazky

„Uveďme toto tvrzení na pravou míru. Ano, ženy jako celek mají nižší příjmy než muži jako celek. Ale to proto, že ženy více než muži pracují na nižší než plné úvazky. Když se však podíváme na jednotlivé profese, vidíme, že platy mužů a žen se zase až tak moc neliší,“ myslí si Roman Joch.

Ve státní sféře jsou platy tabulkové, a tak jsou stejné pro muže i pro ženy. V soukromé sféře to záleží na dohodě mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem či zaměstnankyní.

Ženy, které se starají o děti, si zaslouží zvláštní ochranu

Podle Jocha pak existuje objektivní důvod, proč mají ženy v průměru nižší příjmy než muži. Je to prý dáno lidskou přirozeností. „Momentem zplození vstupuje do života nestejnost, nerovnost: to žena, nikoli muž, dítě devět měsíců ve svém lůně nosí. Žena, nikoli muž, dítě rodí. A žena, nikoli muž, primárně o novorozence pečuje,“ připomíná Joch.

Žena se v tomto období nemůže naplno věnovat zaměstnání, protože má odpovědnější a náročnější práci. Podle Jocha si kvůli tomu zaslouží zvláštní ochranu.

Rodiny musí mít dostatečné příjmy na uživení všech svých členů

Nejde prý o to, aby měli ženy i muži stejné platy. Jde o to, aby muž, jehož žena je doma s dítětem, vydělával dost na uživení rodiny. Ty pak jako celky musí mít dostatečné příjmy na uživení všech svých členů.

„Jak věděli už moudří lidé všech dob a věků, ve správně uspořádané polis hlavní referenční jednotkou není vykořeněný, atomizovaný jednotlivec, nýbrž rodina,“ uzavírá Joch.

Celý článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…