Bývalý Nečasův poradce: Žijeme si tak dobře jako nikdy. A nic se na tom nezmění

31.12.2013 11:13

Ředitel Občanského institutu Roman Joch dostal od Hospodářských novin anketní otázku, jak podle něj bude vypadat Česká republika v roce 2014. Přispěl obsáhlou úvahou, podle které se v politice leccos semele, ale příliš se nezmění na tom, že tato země bude neobyčejně příjemným místem pro život.

Bývalý Nečasův poradce: Žijeme si tak dobře jako nikdy. A nic se na tom nezmění
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Roman Joch v pořadu České televize Hyde park

Anketa

Bude pro vás příští rok šťastnější než rok 2013?

22%
78%
hlasovalo: 4419 lidí

Podle Jocha bychom rozhodně neměli podceňovat prezidenta Miloše Zemana. Na začátku roku se dá očekávat souboj o jmenování členů Sobotkovy vlády, na které se prezident těšil celý rok a zcela jistě bude chtít ukázat svou sílu. Na straně Parlamentu by to podle Jocha mohlo vyvolat rozhořčení a nelze vyloučit, že se objeví i pokus přistřihnout prezidentovi křídla změnami Ústavy.

Ve sněmovně bude klíčovou událostí vyprofilování hnutí ANO. To se bude muset rozhodnout, jestli zůstane protestním hnutím, které za jedny až dvoje volby zmizí do historie, nebo se stane standardní stranou, která se zařadí na politickém spektru. To může být problém, protože nyní sice využilo krize pravice a přitáhlo řadu jejích voličů, ve skutečnosti je však prý pravičákem tak možná předseda Babiš. Všechny ostatní špičky jsou spíše levicové.

Pravice dostane příští rok šanci k restartu a nabídnou ji především podzimní senátní volby. Zde bude ČSSD obhajovat 23 z 27 senátorů, které získala při Paroubkově „grandiózním“ vítězství roku 2008. Vzhledem ke všem okolnostem ji nejspíš čeká velký výbuch a pravice má šanci, pokud spojí síly a dá dohromady věrohodné, celorepublikově respektované kandidáty, klidně znovu získat v horní komoře většinu.

To vše podle Jocha příliš nezmění na podobě naší země. „Česko i v roce 2014 zůstane celkem milým, hezkým a příjemným místem pro život, alespoň ve srovnání s realistickými alternativami ve světě,“ píše Joch. Tento názor podle něj ostře kontrastuje s propagandou, kterou jsme poslední tři roky poslouchali, ale je pravdivý. „Žijeme si velice dobře, možná až nezaslouženě dobře. Žijeme si tak dobře jako nikdy v našich dějinách a současné Česko je tak dobrým místem pro život, jakých je na zeměkouli jen málo,“ uzavírá novoroční odhad Joch.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…