Bývalý detektiv čte mezi řádky: Obviní i Nečase

19.06.2013 8:51

Bývalý protikorupční detektiv a právník Zdeněk Ondráček oceňuje práci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Někdy prý zvládá některé činnosti lépe než protikorupční policie. Obvinění v současné obří kauze prý obsahuje vše, co by v něm být mělo. A kdo čte mezi řádky, vidí, že přijde druhé kolo. V něm může být obviněný i premiér Petr Nečas (ODS).

Bývalý detektiv čte mezi řádky: Obviní i Nečase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-premiér Petr Nečas

Bývalý člen elitního policejního útvaru Zdeněk Ondráček v rozhovoru pro Lidové noviny říká, že ÚOOZ ovládá některé činnosti při odhalování korupce lépe než protikorupční policie. Je to podle něj tím, že ta je zaměřena spíše na hospodářskou trestnou činnost, kde se jen málo využívá sledování nebo odposlechů. Navíc ÚOOZ pracuje i dopředu a pachatele může chytit třeba při spáchání další trestné činnosti, vysvětluje Ondráček.

V poslední době policisté sahají i do nejvyšších pater politiky, v minulosti to tak časté nebylo. Bývalý vyšetřovatel Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality vidí jako důvod příchod vrchní státní zastupitelky Lenky Bradáčové a také to, že veřejnost po takových zásazích volá a státní zástupci se méně bojí.

Bude druhé kolo obvinění

V obvinění v nynější kauze bývalé šéfky Nečasova kabinetu Jany Nagyové je prý obsahově vše, co tam být má. "Pokud někdo umí číst mezi řádky, tak tam vidí další obviněné. Ať je to Nečas, možná další lidi, kteří přijdou na řadu v druhém kole. Ale ať už policie či státní zástupce čeká, až nebudou mít ti lidé imunitu, nebo potřebuje nabrat dech, určitě k tomu druhému kolu dojde," je přesvědčen Ondráček.

Hovoří se také o jménech lobbistů Romana Janouška a Ivo Rittiga, tato linie je ale stále v pozadí. To podle bývalého protikorupčního policisty ovšem neznamená, že se s nimi nepracuje. Policie si prý na ně může v tuto chvíli připravovat baterii lidí, kteří jsou slabší.

Dosud se o těchto lidech jen mluvilo, protože státní zastupitelství pod vedením Grygárků a Rampulů a dalších lidí neměla zájem, aby se ty kauzy posouvaly dál. Také je možné, že policie neměla dostatek důkazů. Není vyloučeno ani to, že v novém světle dojde i k otevření odložených případů.

Černé peníze

Podle Ondráčka je těžké odhadovat, odkud pocházelo velké množství peněz a zlata, které vyšetřovatelé při razii zabavili. Osobně se prý domnívá, že to mohly být černé peníze sloužící k financování politických stran, na úplatkářství a podobné činnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…