Bývalý elitní diplomat vyprávěl, jak rozesmál Putina i jak knížeti v Americe hoši sebrali fajfku

05.04.2014 18:52

Posledním vývojem v Rusku je zklamán bývalý elitní diplomat, který byl velvyslancem jak v Rusku, tak v USA, Petr Kolář. Uvedl to v pořadu Pressklub Frekvence 1. Popsal také, jak na něj při osobním setkání působil ruský prezident Vladimir Putin, nebo jak americká ochranka šikanovala bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

Bývalý elitní diplomat vyprávěl, jak rozesmál Putina i jak knížeti v Americe hoši sebrali fajfku
Foto: MZV
Popisek: Diplomat Petr Kolář

Kolář je posledním vývojem okolo Krymu zklamán. „Myslel jsem si,  že Rusko může být naším partnerem,“ konstatoval s tím, že to, co Západ vnímá  jako rozšiřování zóny bezpečnosti a stability, Putinovo Rusko považuje za ohrožení svých životních zájmů.

Přiznal, že většina obyvatel Krymu by se v referendu vyjádřila pro připojení k Rusku i v případě, kdyby se lidové hlasování konalo podle pravidel, běžných v západních zemích, pod dohledem mezinárodních pozorovatelů a bez přítomnosti ruských vojáků.

Za chybu považuje to, že místo, aby Rusko situaci na Krymu řešilo po dohodě se západními státy, přistoupilo k silovému řešení.

Rusům silný vůdce vyhovuje

Podle Koláře je to skutečně tak, jak to vypadá. Tedy že hlavní slovo má v Rusku jeden člověk, prezident Putin. „Většině Rusů bohužel vyhovuje, je-li v čele silný vůdce,“ posteskl si. V Rusku ale existují i lidé, vyznávající západní liberální hodnoty. Jde prý většinou o lidi vzdělanější, o příslušníky střední třídy. Ti by rádi žili ve svobodné a civilizované společnosti. Ve větších městech tvoří 30 až 40 % populace, v ostatních částech země jen asi 10 %. „Většině Rusů vyhovuje autoritativní způsob řešení problémů,“ poznamenal bývalý diplomat s tím, že v Rusku byl za dobrého vládce považován ten, který území země rozšiřoval, naopak za špatného ten, za nějž se území zmenšovalo.

Putin byl soustředěný. Albright v jeho očích viděla led

Bývalý velvyslanec popsal i své zážitky z osobního setkání s Putinem. „Byl připravený, soustředěný, disciplinovaný, sebevědomý.“ Později k tomu ještě poznamenal, že bývalá ministryně zahraničí USA Madelaine Albright prý viděla v očích Putina led.

Když mluvil o tom, že se mu na krátkou chvíli povedlo na Putinově tváři vyloudit úsměv, znělo to, jako by na to byl dost hrdý. Nicméně úsměv trval jen chvíli. „Pak si to uvědomil a stáhl se.“

Americká ochranka ponižovala Schwarzenberga, tak jsem si na ni stěžoval

Vyloženě rozčílený prý byl, když vedl ministra zahraničí Karla Schwarzenberga do amerického Kongresu. „Přestože věděli, že je to ministr zahraničí spojenecké země, musel vysypat všechny mince z kapes i všechna udělátka na fajfku, která měl u sebe,“ popsal Kolář s tím, že si na to stěžoval. Pak prý došlo k nápravě. „Byl to ten typ hochů, kteří, když dostanou uniformu, myslí si, jak vám to teď ukážou,“ dodal.

Západu chybí akceschopnost

Pokud by mělo dojít k další eskalaci konfliktu na východní Ukrajině, nedojde k tomu prý bez instrukcí ruského prezidenta. Osobně si myslí, že Putin půjde ohledně Ukrajiny až tam, „kam mu dovolíme“. Předpokládá, že v oblasti východní Ukrajiny bude dál docházet k provokacím. Zmínil v této souvislosti, že ruská propaganda, která straší fašismem a banderovci, působí nyní efektivně. Nicméně příliš nevěří v to, že krize kolem Ukrajiny přeroste ve válku. Za jednu z chyb Západu považuje to, že měl Rusku jasně ukázat, že končí období partnerství, že „se sebou nenecháme orat“ a že pro Ukrajinu připravíme obdobu Marshallova plánu. „V tomto ohledu moc akceschopně nevypadáme,“ podotkl bývalý elitní diplomat Petr Kolář.

reklama

autor: vam

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…