Bývalý eurposlanec Mach se vzdal postu lídra Svobodných pro volby do europarlamentu, důvodem je i neúspěch s plánem na koalici s Realisty

16.12.2018 16:15

Bývalý europoslanec a zakladatel Svobodných Petr Mach se vzdal postu lídra strany pro volby do Evropského parlamentu. Na webu strany to dnes oznámil předseda Svobodných Tomáš Pajonk. Mach ČTK sdělil, že k rezignaci ho vedlo mimo jiné to, že neuspěl s plánem na koalici s Realisty. Do Evropského parlamentu nebude kandidovat ani z jiného postu kandidátky a úplně se stáhne z politiky. Nového lídra kandidátky určí hlasování členů Svobodných.

Bývalý eurposlanec Mach se vzdal postu lídra Svobodných pro volby do europarlamentu, důvodem je i neúspěch s plánem na koalici s Realisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Mach, předseda Svobodných

„Nebudu kandidovat do EP. Nepodařilo se mi vyjednat koalici, která by měla v mých očích šanci na úspěch. Svobodní si musí zvolit nového lídra,“ oznámil ČTK Mach.

„Tuší (Mach), že voliči by chtěli nějakou změnu v prezentaci, kterou on chtěl nabídnout třeba tím spojením s Realisty, které nevyšlo,“ řekl ČTK šéf strany Pajonk. Na webu strany sdělil, že důvodem Machovy rezignace nebylo ladění kandidátky. „Ta byla primárkami jasná, stejně jako podpora předsednictva Svobodných zvolenému lídru – Petrovi,“ uvedl Pajonk. Nyní se podle předsedy Svobodných uskuteční v co nejbližší době hlasování členů strany, ze kterého vzejde nový volební lídr.

Pajonk ČTK řekl, že strana by stála o to, aby Mach na kandidátce zůstal. Mach to ale odmítl. „Zcela se stahuji z politiky. Budu se věnovat své práci ekonoma a přednášet na univerzitě,“ doplnil.

Mach byl mezi roky 1997 a 2007 členem ODS. V roce 2009 založil novou Stranu svobodných občanů (Svobodní) a byl zvolen jejím předsedou. Od června 2014 byl poslancem Evropského parlamentu. V prosinci 2016 Mach rezignoval na post předsedy Svobodných a zdůvodnil to tehdy vnitřními spory ve straně. Loni se Mach rozhodl rezignovat také na funkci europoslance, aby se mohl naplno věnovat kampani strany před sněmovními volbami. V nich pak ale Svobodní získali jen 1,56 procenta hlasů, a do Sněmovny se tak nedostali.

U zrodu Svobodných stáli většinou bývalí členové ODS, nespokojení s vývojem občanských demokratů v předchozích letech. Strana se profiluje výrazně euroskepticky. Pajonk dnes uvedl, že účast v evropských volbách je pro Svobodné paradoxem, protože jsou proti existenci Evropského parlamentu. Svobodní podle něj chtějí například volný evropský trh a pohyb zboží a lidí, ale současně zastávají názor, že k ničemu z toho není Evropský parlament potřeba.

reklama

autor: nab

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …