Bývalý hradní protokolář Sklenář se stal poradcem Petříčka. Jakub Janda žádá veřejnou diskusi o vlivu Číňanů

16.01.2019 19:16

Bývalý ředitel protokolu na Pražském hradě Miroslav Sklenář se stal členem týmu poradců ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Jako externí poradce radí ministrovi v oblastech zahraniční politiky, administrativy a organizačních záležitostí.

Bývalý hradní protokolář Sklenář se stal poradcem Petříčka. Jakub Janda žádá veřejnou diskusi o vlivu Číňanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky Miroslav Sklenář

Dnes to napsal server Neovlivní.cz, podle něhož Sklenář stále působí jako manažer čínské společnosti CEFC, což může pro ministerstvo zahraničí představovat problém. Ještě dramatičtěji to vidí ředitel Evropských hodnot Jakub Janda, podle kterého jde o opakování scénáře z temné minulosti. „Pamatujete si, jak za komunistů byli v české státní správě a bezpečnostních institucích rozesazeni sovětší "poradci",“ ptá se Janda, ročník narození 1990.

„Dnes nás naštěstí nepřátelská velmoc neokupuje, ale systém rozesazení poradců fakticky pracujících pro nepřátelský totalitní režim tu dnes pokračuje,“ dodává. A žádá, aby se veřejně diskutovalo, kdo všechno dnes dostává čínské peníze. „Nejsme žádná kolonie. Jsme suverénní svobodný stát,“ uzavírá Janda.

Petříček loni v listopadu krátce po nástupu do funkce v rozhovoru s ČTK řekl, že si chce sestavit tým deseti až 12 externích poradců. Členy týmu jsou například diplomat Martin Palouš, prorektor Univerzity Karlovy pro vnější vztahy Martin Kovář nebo europoslanec Miroslav Poche (ČSSD), kterého sociální demokracie původně zvažovala jako kandidáta na ministra, ale odmítl ho prezident Miloš Zeman.

Sklenář pracoval jako šéf hradního protokolu pro všechny české prezidenty – Václava Havla, Václava Klause i Miloše Zemana. Petříček si Sklenáře podle serveru Neovlivní.cz vybral do poradního týmu s ohledem na jeho zkušenosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…