Bývalý kancléř Havla prozradil na Zemana něco z minulosti. Jde o vyznamenání

29.10.2016 14:26

Bývalý kancléř prezidenta Václava Havla Ivo Mathé v rozhovoru pro Seznam.cz naznačil, že Miloš Zeman jako premiér odmítl podepsat jedno vyznamenání, které chtěl udělit prezident Václav Havel. Zemanovy argumenty prý byly směšné.

Bývalý kancléř Havla prozradil na Zemana něco z minulosti. Jde o vyznamenání
Foto: Petr Novák, Wikipedia
Popisek: Mediální producent, pedagog a manažer Ivo Mathé

„Premiér Zeman nekontrasignoval jednu zahraniční osobnost,“ řekl zcela nečekaně Mathé v rozhovoru, když komentoval letošní udělování státních vyznamenání. Odmítl prozradit koho se to týkalo.

„Argument Miloše Zemana byl tehdy směšný. On byl milovník Srbů, takže když došlo k bombardování Srbska, tak to považoval za nepřijatelné. Ale já jsem tam byl s Havlem se podívat v tom Kosovu a ti Srbové tam napáchali neuvěřitelné věci. To se ale nikdo nenamáhal zjišťovat. Já si pamatuju iniciativu Jana Kavana pro mír. To byla velká ostuda, byl to velikej trapas jako skoro vždycky, když něco dělal Jan Kavan,“ uvedl pouze.

Vzhledem k těmto větám nelze vyloučit, že Václav Havel chtěl vyznamenat tehdejšího generálního tajemníka NATO Javiera Solanu.

Vedle toho Mathé konstatoval, že pan Jiří Brady by mezi lidmi letos vyznamenanými vyčníval. Vyznamenaní váleční veteráni si ocenění jistě zaslouží, o tom podle Mathého není sporu. Ale k ostatním byl Mathé kritický. Konstatoval dokonce, že Zeman ve skutečnosti nepronesl žádný státnický projev. To nebyl státnický projev...  tam by se přitom hodilo, aby promluvil státník a to jsem v tom projevu neslyšel,“ zaznělo z úst Mathého. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …