Bývalý ministr obrany Vondra u soudu potvrdil, že nedostal žádost o sledování Nečasové

10.03.2015 15:20

Exministr obrany Alexandr Vondra dnes u soudu zopakoval, že nedostal od Vojenského zpravodajství žádost o povolení sledování Radky Nečasové, někdejší manželky expremiéra Petra Nečase (ODS). Uvedl také, že pokud jsou při sledování použity technické prostředky, ministr by měl být o souhlas vždy požádán, a to písemnou formou. Nečasova současná manželka Jana (dříve Nagyová) čelí obžalobě z toho, že nechala Radku Nečasovou sledovat Vojenským zpravodajstvím ze soukromých důvodů.

Bývalý ministr obrany Vondra u soudu potvrdil, že nedostal žádost o sledování Nečasové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Vondra působil v Nečasově vládě ve funkci ministra obrany od července 2010 do prosince 2012. Nagyová podle obžaloby zadala sledování Radky Nečasové na podzim 2012. Státní zástupci staví obvinění na tom, že sledování bylo nezákonné, protože se uskutečnilo bez vědomí a souhlasu Vondry jako ministra.

"Žádost o sledování Radky Nečasové mi předložena nebyla, sám jsem takový pokyn Vojenskému zpravodajství rozhodně neuložil," odpověděl dnes Vondra na dotaz žalobce. "Pokud jsou nasazeny technické prostředky ke sledování, vždy byl ministr žádán o souhlas písemnou formou. Pokud souhlas není, obecně by k nasazení technických prostředků nemělo dojít," uvedl s tím, že technickými prostředky se míní odposlechy.

Při odchodu novinářům řekl, že pokládá za nemožné, aby Nagyová ze své tehdejší pozice šéfky premiérova kabinetu úkolovala Vojenské zpravodajství. Podle něj mu maximálně mohla sdělit své poznatky.

Obviněný Kovanda se hájí, že nešlo o sledování, ale o kontrasledování

Vedle Nečasové jsou obžalovaní dva exšéfové Vojenského zpravodajství Milan Kovanda a Ondrej Páleník a zpravodajec Jan Pohůnek. Čtveřice, které hrozí až pět let vězení, vinu již dříve odmítla. Kovanda tvrdí, že nešlo o sledování, ale o takzvané kontrasledování, při němž se prověřoval pohyb podezřelých lidí kolem premiérovy tehdejší manželky. Zadání prý mířilo z "nejvyšších míst".

"Nevzpomínám si, že by mi premiér Nečas sděloval, že se on nebo jeho rodina cítí ohroženi," řekl k tomu Vondra. Zmínil ale, že jemu, Nečasovi i dalším vrcholným politikům chodily anonymy s výhrůžkami. Podle obhájce Nečasové Eduarda Bruny měl Nečas obavy v souvislosti s jednáním o letounech gripen.

Vondra nevěřil vlastním uším

Vondra opakovaně zdůraznil, že o kauze nic neví a nevěděl ani v době, kdy byl ve funkci. "Těžko mohu dát nějaké zásadní sdělení, protože v době, kdy trestní řízení začalo, jsem už půl roku ministrem obrany nebyl. Ta zpráva mě zastihla v zahraničí a musím se přiznat, že jsem nevěřil vlastním uším," konstatoval.

Případ, který vedl k pádu Nečasovy vlády, projednává od loňského listopadu Obvodní soud pro Prahu 1. Do konce týdne by měl ještě vyslechnout například bývalého šéfa Úřadu vlády Lubomíra Poula či pověřeného exšéfa Vojenského zpravodajství Rostislava Pilce.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…