Bývalý náměstek Radka Johna opsal diplomku. Titul mu sebrali, na ministerstvu ale zůstává

25.10.2014 11:43

Policejní akademie zrušila vysokoškolský diplom Františku Vaverovi. Muži, který stále zastává vysoký post na Ministerstvu vnitra a o kterém se hovořilo i v souvislosti s funkcí superúředníka. iDnes.cz má k dispozici usnesení, z něhož vyplývá, že diplomovou práci Vavery lze označit za plagiát a jeho jednání za nejhrubší případ porušení publikační etiky.

Bývalý náměstek Radka Johna opsal diplomku. Titul mu sebrali, na ministerstvu ale zůstává
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Policejní akademie zjistila, že diplomová práce bývalého náměstka ministra vnitra Radka Johna je plagiát. Vavera i tak dále působí na Ministerstvu vnitra na vysokém místě. Server iDnes.cz uvádí informaci, že Vavera stále zůstává na postu šéfa kabinetu náměstkyně Moniky Pálkové (KDU-ČSL).

„Diplomovou práci Františka Vavery lze označit za plagiát a jeho jednání za nejhrubší případ porušení publikační etiky a zcela evidentní závažné porušení autorského zákona,“ stojí v usnesení o zrušení diplomu, z něhož cituje iDnes.cz.

Rozhodnutí prý zpochybňuje Vaverův magisterský titul. Ministerský úředník podle zjištění iDnes.cz v současnosti používá před jménem titul JUDr., který získal na Akademii Policajného zboru SR v Bratislavě a za jménem titul Ph.D., který má opět z Policejní akademie.

Titul magistra získal Vavera po obhájení diplomové práce v roce 2004. Podle zjištění akademie je však jeho práce prakticky totožná s knihou Dějiny československé kriminalistiky slovem i obrazem (do roku 1939), která vyšla v roce 2003 jako dílo pěti autorů, mezi kterými je i Vavera. Ten se při řízení o odebrání diplomu prý hájil tím, že jeho diplomová práce vznikala ve stejné době jako publikace.

Škola s ministerstvem nesouhlasí

Vavera se odvolal k ministerstvu, kde pracuje. Reakce Ministerstva vnitra je prý zajímavá nejen tím, že nechává úředníka na svém místě až do konečného vyřešení případu. Ministerstvo také žádalo o zaslání spisu a chtělo o odebrání diplomu rozhodovat jako odvolací orgán.

„V rámci vyřizování podání účastníka řízení kancelář ministra vnitra jako určený útvar k vyřízení dané věci ministrem vnitra dospěla k závěru, že v důsledku vydaného usnesení Policejní akademie ČR v Praze hrozí vážná újma účastníkovi řízení, pročež pozastavuje právní účinky předmětného usnesení až do doby vyřízení podání účastníka řízení Ministerstvem vnitra,“ psala akademii ředitelka kanceláře ministra.

S tím ale škola nesouhlasí. Podala proto k Nejvyššímu správnímu soudu žalobu o určení věcné příslušnosti.

V minulosti se Vavera podílel na přípravě nového služebního zákona. Dokonce se o něm prý uvažovalo na post superúředníka - pozici, kterou původní návrh zákona zřizoval. Nakonec se však koalice shodla na podobě zákona bez superúředníka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…