Bývalý náměstek ministra Kocourek neuspěl u soudu. Trest mu zůstal

10.07.2019 10:17

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost bývalého náměstka ministra školství Jana Kocourka v kauze sporné dotace pro European Medicine Association (EMA). Justice mu za zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku vyměřila tři roky vězení s podmínečným odkladem na čtyři roky. Ústavní soudci označili stížnost za zjevně neopodstatněnou, zjistila ČTK z usnesení v databázi soudu.

Bývalý náměstek ministra Kocourek neuspěl u soudu. Trest mu zůstal
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Kocourek ve stížnosti poukazoval na údajně vadnou právní kvalifikaci i na to, že se podle něj neprokázala motivace ani úmysl a že od začátku řízení bylo sporné, jakým jednáním měl trestné činy spáchat.

Ústavní soudci ale nezjistili žádné porušení základních práv. „Nelze dovodit ani excesivní odklon od zákonných zásad ovládajících postupy soudů v řízení ani od pravidel ústavnosti, traktovaných v judikatuře Ústavního soudu,“ stojí v usnesení.

Případem se loni zabýval také Nejvyšší soud. Kocourkovi trest potvrdil, ale zrušil verdikt nad komplicem, někdejším ředitelem ministerského odboru Miroslavem Vosykou. Podle předchozího rozsudku Městského soudu v Praze Vosyka dostal rok vězení s dvouletou zkušební lhůtou. Po zásahu Nejvyššího soudu projednal městský soud Vosykův podíl na trestném činu ještě jednou a uložil mu tři roky vězení s tříletým podmínečným odkladem.

Sdružení EMA podle obžaloby nemělo ve stanovách určenou jako hlavní cíl sportovní činnost, ani ji pravidelně a organizovaně nezajišťovalo. Také podle spisu nepůsobilo celostátně, navíc chtělo peníze pro akci, která se už konala.

Oba obžalovaní se hájili tím, že sdružení do svých stanov bod o sportovní činnosti doplnilo později, o dalších nedostatcích jim prý referenti neřekli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…