Bývalý německý ministr vnitra: Německo vítáním běženců zachránilo čest Evropy

07.10.2015 8:23

Německo svým vstřícným postojem vůči uprchlíkům zachránilo čest Evropy. V diskusi na pařížské vysoké škole Sciences Po to včera prohlásil německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Podle agentury DPA tak reagoval na námitku, že Německo se vůči uprchlíkům zachovalo až příliš velkoryse.

Bývalý německý ministr vnitra: Německo vítáním běženců zachránilo čest Evropy
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci ze Sýrie v srbské Subotici nastupucjí do autobusu, který je veze k maďarské hranici

„Obrázky, které jsme vysílali z nádraží, na nichž byli vítáni uprchlíci z Maďarska, jsme zachránili čest Evropy,“ řekl křesťanskodemokratický politik, jenž byl v minulosti několik let i ministrem vnitra. Platí to podle něj také o Rakousku.

Němce vítající uprchlíky dal Schäuble do protikladu k obrazům chaosu na budapešťském nádraží a v severofrancouzském Calais.

Zároveň ale ministr označil za chybu, že v EU se nejdříve hovoří o přerozdělování uprchlíků. Podle DPA řekl, že je třeba mít pochopení pro některé země, jako je například Polsko, kde panuje zdrženlivost vůči přijímání uprchlíků.

„Měli jsme začít společným řízením hraničních kontrol, jak to nyní činíme,“ řekl Schäuble, který už v pondělí prohlásil, že Evropa potřebuje omezit počet lidí přicházejících do Evropy jako uprchlíci.

Německá kancléřka Angela Merkelová chce nyní podle DPA pověřit šéfa svého úřadu Petera Altmaiera funkcí meziresortního koordinátora pro zvládání přílivu uprchlíků. Ve středu by ho měl v nové funkci schválit její kabinet. Server Spiegel Online to označil za „facku“ ministru vnitra Thomasi de Maiziérovi, jenž je kritizován kvůli údajné váhavosti při zvládání přílivu uprchlíků.

Do Německa by letos mohlo podle odhadů úřadů dorazit dohromady kolem 800 000 uprchlíků. Neoficiálně se však hovoří až o 1,5 milionu.

 

 


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…