Bývalý novinář BBC sepsal krimikomedii o Brexitu

29.06.2016 15:52

V době, kdy je „brexit“ nanejvýš aktuálním tématem, vydává Knižní klub novinku Hlava státu – děsivě chytrý, satirický thriller plný černého humoru, nabízející pohled za oponu.

Bývalý novinář BBC sepsal krimikomedii o Brexitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Autorem je Andrew Marr, bývalý politický korespondent BBC a deníku The Independent, který dokonale využil znalosti zákulisí britské politické scény a čtenářům předkládá knihu plnou neuvěřitelných zápletek s vrchovatou dávkou typického britského humoru.

„Dvě těla. Británie těsně před rozhodnutím o vystoupení z Evropské unie. A spiknutí tak troufalé, že by otřáslo i Machiavellim. Je září 2017 a lid Spojeného království má hlasovat o budoucnosti země, potažmo Evropy i celého světa. Pár dní před dnem D jsou nalezeny dvě mrtvoly – mladého investigativního novináře a neznámého muže bez hlavy a rukou. Zdá se, že mezi nimi neexistuje spojení. Zdi Downing Street 10 však před zraky nic netušících voličů ukrývají šokující a nebezpečné tajemství, které nesmí vyjít najevo – skupina nemilosrdně odhodlaných jedinců tomu hodlá zabránit – i za cenu vraždy. Stalo se totiž něco neuvěřitelného. Něco, co nikdo neočekával. Něco, co se vůbec, ale vůbec nehodí," uvádí anotace románu.

Nad důvodem brexitu se politické elity doposud neshodly. Jedni viní zbytek Evropy, další imigrační vlnu, jiní neschopnost britské vlády. Uspořádání referenda bylo před parlamentními volbami v roce 2015 jedním z předvolebním slibů posléze vítězné Konzervativní strany vedené Davidem Cameronem. Ten sám podporoval setrvání v Evropské unii, na čemž se shodl i se svými hlavními rivaly, Liberálně demokratickou stranou i Labouristickou stranou i řadou menších stran. Pro vystoupení byli zejména Strana nezávislosti Spojeného království europoslance Nigela Farage, Demokratická unionistická strana či člen Konzervativní strany Boris Johnson.

Pro odchod z EU se bez desetiny vyjádřilo 52 procent obyvatel Spojeného království.

reklama

autor: tan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …