Bývalý novinář si stěžuje na Český rozhlas. Jde o Babišovy tajně pořízené nahrávky

11.10.2017 12:23

Český rozhlas obdržel stížnost posluchače, kterému vadilo zveřejnění tajně pořízeného záznamu rozhovoru Andreje Babiše. Poslanec Martin Komárek se prý ve své stížnosti na Rozhlas neobrací jako politik, ale jako „bývalý komentátor, který ctí pravidla slušné žurnalistiky a jako občan, který má smysl pro fair play.

Bývalý novinář si stěžuje na Český rozhlas. Jde o Babišovy tajně pořízené nahrávky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek

Podle jeho slov zveřejnění odposlechů porušuje zásady žurnalistiky. Nevidí důvod, proč by měl být vysílán úryvek ze soukromého hovoru, dle jeho slov to není ve veřejném zájmu. Rozhlasu si prý ale jinak velmi váží.

Rada Českého rozhlasu s jeho stížností v podstatě souhlasí, tuto stížnost projednala na veřejném slyšení na konci září. Radní konstatovali, že si nechají vypracovat mediálně-právní analýzu. Ta by měla problematiku takzvaného veřejného zájmu detailněji vysvětlit. Nicméně v této chvíli se radní na rozdíl od ředitele zpravodajství rozhlasu Jana Pokorného spíše přiklánějí k názoru, že o veřejný zájem nešlo.

Zmínili, že stejně by tomu bylo i v případě uniklých e-mailů premiéra Bohuslava Sobotky z ledna loňského roku, které se objevily na internetu. V nich figuruje i současný radní Českého rozhlasu Petr Šafařík.

Ten v mailech tehdy z pozice předsedy Rady informoval sociálnědemokratického premiéra „s prosbou o diskrétnost“ o dění v rozhlase, například i o záležitostech týkajících se chystané volby generálního ředitele Českého rozhlasu. Šafařík nicméně prohlásil, že e-maily „nejsou autentické“.

Kauzu měl vysvětlovat i před poslanci, ale chvilku před začátkem jednání se kvůli nemoci omluvil a nedorazil. Za zmínku stojí i to, že se zdržel hlasování Rady Českého rozhlasu o této stížnosti.

Foto: PhDr. Petr Šafařík, člen Rady Českého rozhlasu, Zdroj: http://www.rozhlas.cz/rada/rada/_zprava/912116 

Rada do své odpovědi přidala také reakci ředitele zpravodajství Jana Pokorného. Ten celou záležitost vidí jinak. Podle něj totiž o veřejný zájem šlo. „Nejde o soukromé povídání mezi přáteli. Redaktoři ověřovali tedy i další informace, Andrej Babiš nařknul kupříkladu bývalého prezidenta Klause z korupce. Vzhledem k tomu, že jsme k jeho tvrzení nenašli žádné další okolnosti, nezveřejnili jsme ho. Naopak, když Andrej Babiš na záznamu přiznal, že skrytě platil ODS, šlo o natolik závažné tvrzení, že jsme jej nemohli ignorovat. Zatímco Andrej Babiš na první část záznamu reagoval, na tuto druhou odmítl. ODS potvrdila, že oficiálně žádné peníze nedostala. Ani reportéři ČRo nenašli oficiální sponzoring. Skryté financování politických stran je téma zásadní,“ uvedl Pokorný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…