Bývalý ódéesák Janeček by zrušil výjimku církví z antidiskriminačního zákona

28.03.2014 16:52

Vyjednávání s církvemi o možnosti snížit restituční náhrady je fraška v přímém přenosu. Myslí si to předseda Občanské konzervativní strany Jiří Janeček, přestože nepatří k příznivcům majetkového vyrovnání státu s církvemi. Navrhuje také zrušení výjimky pro církve zahrnuté v antidiskriminačním zákoně.

Bývalý ódéesák Janeček by zrušil výjimku církví z antidiskriminačního zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda O.K. strany Jiří Janeček

Janeček na webu své strany upozorňuje, že církve nemají jediný důvod, proč něco měnit. „Jestli církve nepřistoupí na reálnou sníženou částku za restituce, tak jim zrušme diskriminační výjimku!!! Ponechávám zcela bez diskuze, jakým způsobem tento majetek po staletí nabývaly,“ kritizuje.

Zrušme antidiskriminační zákon, požaduje O.K. strana

V Česku prý existují zákony, které jsou nespravedlivé vůči některým skupinám obyvatelstva. Jeden zákon je ovšem podle Janečka doslova diskriminační a přitom se mu říká antidiskriminační zákon.

V zákoně číslo 198 z roku 2009, a to konkrétně v § 6 označeném Přípustné formy rozdílného zacházení se píše: „Diskriminací není rozdílné zacházení uplatňované ve věcech práva na zaměstnání, přístupu k zaměstnání nebo povolání, v případě závislé práce v církvích nebo náboženských společnostech, jestliže z důvodu povahy těchto činností nebo souvislostí, v níž jsou vykonávány, představuje náboženské vyznání, víra či světový názor osoby podstatný, oprávněný a odůvodněný požadavek zaměstnání se zřetelem k etice dané církve či náboženské společnosti.“

Debata o odpovídající výši náhrad ještě nebyla dokončena

„Debata o odpovídající výši náhrad na expertní úrovni nebyla dokončena. Církve odmítly požadavky na účelovou vázanost části finančních prostředků i předkupní právo státu na restituovaný majetek," reagovala podle serveru PrvníZprávy.cz Alena Gajdůšková na výsledek týmu, který jednal se zástupci církví.

Skupina složená z ČSSD a hnutí ANO ovšem prosadila opatření k větší transparentnosti hospodaření církví. Církve a náboženské společnosti tak budou zveřejňovat účetní závěrky, zpracovávat výroční zprávy včetně informací o investicích a činnostech ve veřejně prospěšných službách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…