Bývalý policejní šéf Lessy žádá omluvu a odškodnění 1,2 milionu

28.06.2014 7:58

Bývalý policejní prezident Petr Lessy chce po státu odškodnění 1,2 milionu korun a omluvu za stíhání. Uvedl to dnes Český rozhlas - Radiožurnál. Lessy byl v roce 2012 obviněn z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby a následně odvolán z čela policie. Soud ale loni stíhání zastavil. Nyní Lessy pracuje jako policejní přidělenec pro Slovensko a Maďarsko.

Bývalý policejní šéf Lessy žádá omluvu a odškodnění 1,2 milionu
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Lessy

Lessy žádá náhradu újmy, kterou mu stíhání způsobilo. „Především náklady na trestní řízení, protože to bylo nejdominantnější, a potom ještě takzvaný očekávaný příjem, který jsem měl mít," řekl rozhlasu Lessy.

Lessy byl prezidentem od ledna 2011 do odvolání v srpnu 2012

Se žádostí se obrátil na Ministerstvo spravedlnosti, které má nyní půl roku na její vyřízení. „Žadatel si nárokuje odškodnění za nemajetkovou újmu a veřejnou omluvu v konkrétních sdělovacích prostředcích a webových stránkách, a to našeho ministerstva, Ministerstva vnitra a Policie České republiky," řekla Radiožurnálu mluvčí Ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová.

Lessy byl prezidentem od ledna 2011 do odvolání v srpnu 2012. Důvodem odvolání bylo obvinění, že v září 2011 dal médiím prostřednictvím policejní mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka. Lessyho nahradil Martin Červíček, ale loni v říjnu soud Lessyho stíhání pravomocně zastavil a tehdejší ministr vnitra Martin Pecina zrušil rozhodnutí o Lessyho propuštění. Policie tak měla od loňského prosince dva policejní prezidenty, protože Červíček odmítl funkci dobrovolně opustit. Dvojvládí po 36 dnech ukončilo další Pecinovo rozhodnutí, kterým Červíčka z místa prezidenta sesadil. Novým šéfem policie je Tomáš Tuhý, který byl předtím náměstkem policejního prezidenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…