Bývalý policista si oddechl po víkendovém zásahu na Václaváku: Ještě, že k nim už nepatřím

29.03.2016 17:35

Poté, co bývalý náčelník speciálního oddělení SOG Lumír Němec viděl zásah na demonstraci, která se uskutečnila 26. března v Praze, a následně také při příjezdu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga do Česka, oddechl si. „Jsem rád, že už nejsem příslušníkem policie,“ uvedl pro server SecurityMagazín.cz.

Bývalý policista si oddechl po víkendovém zásahu na Václaváku: Ještě, že k nim už nepatřím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbytky po uvítání

„Hlavním důvodem, proč jsem nešel k policii (tehdejšímu SNB – Sboru národní bezpečnosti) před listopadem 1989, bylo to, že jsem nechtěl sloužit komunistickému režimu. Nechtěl jsem být součástí složky, kterou komunisti používali proti obyčejným lidem, jejichž jediným prohřeškem byla touha svobodně vyjádřit svůj názor. Dodnes mám v živé paměti leden a listopad 1989, kdy jsme se snažili uniknout před pendreky a slzným plynem pohotovostního útvaru VB. Myslel jsem, že to již je minulost, a používat represivní složky proti lidem svobodně vyjadřujícím svůj názor uvidím pouze v televizi,“ uvedl Němec. 

Následně se zmínil o tom, že když viděl zásah policie proti povolené demonstraci na Václavském náměstí 26. března, byl v šoku. Podle něj se opět zasahovalo proti obyčejným lidem a zněla stejná hesla jako před rokem 1989. 

„Když jsem slyšel, jak lidé křičí: ‚Gestapo!‘ na zasahující policisty, zježily se mi chlupy na rukou. Vždy jsem si myslel, že pořádkové síly mají být používány proti lidem hrubě narušujícím veřejný pořádek, a ne proti těm, kteří chtějí vyjádřit názor, jenž není souhlasný se současnou linií vlády a evropské politiky,“ poznamenal následně Němec. Neodsoudil však zasahující policisty, kteří jsou podle něj pouhým nástrojem v rukou mocných. 

Původní text ZDE.

„Vina je na straně těch, kteří tento zákrok povolili. Stejně jako kdysi komunisti začínají vládnoucí elity cítit, že půda pod jejich nohama může být horká. Evidentně se bojí políčku z Bruselu, a tak raději jdou proti vlastním lidem. Nevím, co přesně pan Bartoš řekl, než byl zadržen, a vcelku mě to ani nezajímá, jde mi o princip. Ten princip, kterým je právo svobodně vyjádřit svůj názor. To, co jsme již považovali za samozřejmé, ale před rokem 1989 na to byl paragraf a hrozil za to kriminál, začíná být opět výsadou pouze některých. Je mi smutno z toho, když vidím, co se dnes děje, jakým způsobem se používá policie proti svobodným občanům,“ podotkl k zatčení pravicového novináře Adama B. Bartoše. 

V závěru se zmínil také o zásahu policie proti lidem, kteří v den příjezdu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga vyjádřili svůj nesouhlas s politikou prezidenta Miloše Zemana a odmítli slavit příjezd čínské hlavy státu. „Policie začíná být opět zneužívána k prosazování cílů mocných. Když jsem kdysi četl knihu od Ladislava Mňačka ‚Ako chutí moc‘, netušil jsem, jak pravdivá bude i v dnešní době,“ uzavřel s tím, že je rád, že již není příslušníkem policie, a nebude tedy muset v budoucnosti řešit, jestli se stane železnou pěstí Bruselu a jeho přisluhovačů, nebo bude nucen změnit povolání.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…