Bývalý poradce prezidenta Havla Šolc se stal čestným občanem Liberce

18.09.2018 21:40

Čestným občanem Liberce se dnes stal filozof, někdejší poradce prezidenta Havla a bývalý univerzitní pedagog Jan Šolc. Před ním se stejného privilegia od roku 1853 dostalo pouze 43 lidem. Šolc ocenění získal za mimořádné zásluhy o rozvoj města v oblasti demokracie a lidských práv.

Bývalý poradce prezidenta Havla Šolc se stal čestným občanem Liberce
Foto: www.genusplus.cz
Popisek: Jan Šolc

„Jan Šolc, známý liberecký patriot a demokrat tělem i duší, je bezesporu jednou z nejvýznamnějších a nejuznávanějších osobností našeho města. Svůj život zasvětil pedagogické činnosti a boji za demokracii a lidská práva a ne náhodou byl po několik let jedním z nejbližších spolupracovníků prezidenta Václava Havla,“ uvedl primátor Tibor Batthyány.

„Pro demokrata a občanského aktivistu není větší pocta, než jsem dnes dostal,“ poděkoval filozof, který letos v listopadu oslaví osmdesátiny.

V Liberci žije od šesti let, jeho rodina se přistěhovala krátce po osvobození v květnu roku 1945. Město mu rychle přirostlo k srdci. „Liberec je něco mimořádného. Není žádná varianta, kterou bych přijal, kdyby nebyl Liberec,“ řekl.

Život v něm mu ale za minulého režimu přinesl i strasti. Jeho otec, lékař, se sice po válce rychle stal jednou z nejoblíbenějších osobností města, jako lidovec byl ale na začátku 50. let odsouzen ve vykonstruovaném procesu. „Když mi ve 12 letech v roce 1951 odsoudili komunisté – ne lidový soud, protože návrh rozsudku přivezl prokurátor v aktovce ze sekretariátu KSČ – tátu na 13 let za velezradu, ocitli jsme se s mámou jako občané třetího řádu v těžké situaci,“ uvedl. Váží si ale toho, jak se k nim tehdy zachovali běžní obyvatelé města. „Po letech máma řekla, jak se k nám zachovali Liberečané, to by se nám hned tak někde nestalo. Zažili jsme tolik podpory a lásky od těch lidí,“ dodal.

Vysokou školu mohl v 60. letech vystudovat jen dálkově, tehdy také pod dojmem reformních změn vstoupil do KSČ. Po nástupu normalizace v dubnu 1969 ale stranickou legitimaci vrátil. „Následoval třídní trest, prohlášení za antisovětský a antisocialistický živel, nedobrovolný odchod ze školství a dvacetiletá kariéra betonáře a montéra,“ uvedl mluvčí města Jan Vrabec.

Po listopadu 1989 se Šolc stal poslancem Federálního shromáždění za Občanské fórum, později za Občanské hnutí. Byl spoluzakladatel Etického fóra ČR. V letech 1996 až 1999 pracoval v Kanceláři prezidenta republiky Václava Havla jako ředitel odboru vnitřní politiky. Zároveň patřil do úzkého okruhu lidí, kteří prezidenta doprovázeli na různé události a byli mu k dispozici 24 hodin denně.

Do února 2014 také externě vyučoval etiku a rétoriku na liberecké univerzitě. Před šesti lety převzal Šolc ocenění Osobnost Libereckého kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…