Bývalý pražský starosta z ODS, u něhož našli skoro třicet milionů, vysvětluje: Úspěšně jsem podnikal a také restituoval po babičce

03.01.2015 18:55

Bývalý starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský, který je obviněný spolu s dalšími 40 úředníky z nevýhodného prodeje pozemků na Roztylech, Hájích a Chodově, ve svém novoročním přání vysvětluje, jak přišel k penězům, které u něj objevila protikorupční policie. Šlo téměř o třicet miliónů korun. Podle jeho tvrzení byl velmi úspěšný podnikatel a také restituoval pozemky po babičce.

Bývalý pražský starosta z ODS, u něhož našli skoro třicet milionů, vysvětluje: Úspěšně jsem podnikal a také restituoval po babičce
Foto: red
Popisek: Dalibor Mlejnský

Od roku 1991 podnikal podle svých slov v oblasti cestovního ruchu a obchodu. „Tehdejší boom komodit, se kterými jsem obchodoval, ať už se jednalo o český křišťál, porcelán a český granát, přinášel opravdu dobré zisky. Byl jsem spoluvlastníkem společnosti, jejímž hlavním programem bylo zajištění časových aktivit japonských turistů v České republice. Tato společnost zajišťovala vyžití pro 80 procent japonských turistů, kteří naši republiku v těch letech navštívili,” vysvětluje Mlejnský a dodává, že  obrat jeho firem se pohyboval v řádech stovek milionů korun. Do roku 2006, než se stal starostou městské části Praha 11, byl  také vlastníkem dvou prosperujících restaurací v centru Prahy.

„Veškeré tyto informace si mohou příslušné orgány ověřit prostřednictvím finančního úřadu a mých daňových přiznání. Svoje podnikání jsem ukončil v roce 2006, své obchodní podíly prodal s adekvátním ziskem v desítkách milionů korun a dalším mým příjmem byly pozemky, které jsem získal v rámci restitucí po své babičce. Následně jsem se věnoval již pouze politické činnosti, která byla také po obě volební období honorována řádným platem starosty. Vzhledem k tomu, že žijeme v právním státě, nemám obavu z vyšetřování, jež probíhá, a prostřednictvím svých právníků jsem poskytl veškeré požadované informace a věřím, že celá kauza bude řádně, co možná v nejkratším termínu, uzavřena,“ píše dále na svém profilu Mlejnský.

Mlejnského spolu s dalšími zastupiteli obvinili detektivové už před letošními komunálními volbami z nevýhodného prodeje pozemků na území Prahy 11. Podle vyšetřovatelů způsobili škodu téměř 20 milionů korun. Detektivové tehdy u něj doma a v kanceláři našli bezmála třicet milionů korun. Když se následně exstarosty ptali novináři, připustil, že policie u něj našla „něco málo“.

Sám Mlejnský je stíhán za zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Exstarosta Prahy 11 byl v minulosti členem ODS, jejíž buňka byla v městské části zrušena. Podle předsednictva strany poškozovala dobré jméno ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…