Bývalý předseda zelených v rádiu: Kdyby nám přišli k volbám všichni voliči...

02.06.2014 17:44

Evropské volby ukázaly nezájem voličů o Stranu zelených. V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu se k tomu vyjadřoval předseda Ondřej Liška. Prý se nepodařilo přesvědčit dostatek voličů, aby přišli k volbám. Liška na příští republikové radě strany složí účty a dá k dispozici svůj mandát.

Bývalý předseda zelených v rádiu: Kdyby nám přišli k volbám všichni voliči...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Liška připomněl, že zelení v posledních volbách do sněmovny získali 160 tisíc hlasů. „Kdyby všichni tito lidé přišli k evropským volbám, měli bychom tři, čtyři mandáty,“ myslí si. Přesto si váží 57 tisíc lidí, kteří přišli podpořit stranu v evropských volbách.

Zelení by měli pokračovat v prosazování témat ze sociální politiky

„Ve chvíli, kdy se jde volit, tak lidé nevolí podle toho, kdo říká, že se vyčistí ovzduší a zachová pracovní místa. To nezíská důvěru lidí. My jsme se o to pokoušeli. Rozšířili jsme výlučně environmentální témata o oblast sociální politiky. V tom bych chtěl, aby zelení pokračovali,“ přál by si předseda strany.

Liška zároveň připouští, že pro většinu českých voličů není téma ekologie to hlavní. Straně zelených se prý daří tam, kde má komunální zastupitele a dlouhodobě tam působí.

Nejsme partaj mladých intelektuálů

Šéf zelených odmítl, že by SZ byla partají mladých intelektuálů. „Víc než polovinu hlasů získáváme ve městech, které jsou do padesáti tisíc obyvatel. Máme voliče i mimo velká krajská města,“ zdůraznil.

„Naše preference mají vzestupnou tendenci. Máme dva senátory a jsme zastoupeni ve dvou krajích. Zelení rostou, ale nerostou tak rychle, aby překročili pětiprocentní hranici. Podzimní komunální volby jsou velkou příležitostí,“ předpokládá Liška.

Kdyby neexistovala pětiprocentní klauzule, zelení by získali mandát

Dosavadní šéf zelených se také vyjádřil k pětiprocentní hranici, kterou chtějí u Nejvyššího správního soudu napadnout Piráti.

„Pětiprocentní hranice má smysl ve volbách do sněmovny. Napomáhá tomu, aby se lépe vytvářely vládní koalice,“ prohlásil Liška a dodal: „V komunálních volbách a ve volbách do EP nevolíme vládní koalici. Tam to má být poměrné. Proto hranici německý ústavní soud před půl rokem zrušil úplně. V případě, že by pětiprocentní klauzule neexistovala, tak by v těchto volbách získali mandát jak Piráti, tak Strana zelených.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …