Bývalý premiér Sobotka si přeje na Hradě Drahoše

13.01.2018 19:43

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) doufá, že ve druhém kole prezidentských voleb zvítězí někdejší šéf Akademie věd Jiří Drahoš. Na Twitteru napsal, že by v něm Česko získalo slušného, důstojného, respektovaného a energického prezidenta. Vztahy dvou bývalých předsedů sociální demokracie Sobotky a prezidenta Miloše Zemana se minulý rok znovu vyhrotily mimo jiné kvůli situaci kolem loňských plánů Sobotky na demisi vlády. Zprávu přinesla ČTK.

Bývalý premiér Sobotka si přeje na Hradě Drahoše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dosluhující premiér Bohuslav Sobotka

Sobotka v gratulaci na sociální síti Zemana vůbec nezmínil. „Blahopřeji Jiřímu Drahošovi k jasnému postupu do druhého kola prezidentské volby. Věřím, že v něm uspěje a Česko získá slušného, důstojného, respektovaného a energického prezidenta,“ uvedl.

Sobotka oznámil demisi své vlády původně loni v květnu kvůli nejasnostem kolem podnikání tehdejšího ministra financí Andreje Babiše (ANO). Situaci hodlal vyřešit koncem celého kabinetu, protože chtěl zabránit předsedovi ANO, aby se po odvolání stylizoval do role „mučedníka“.

Když však Zeman přišel s výkladem, že Sobotkova demise by mohla znamenat pouze jeho konec a pokračování ministrů, premiér od plánu ustoupil a odvolal Babiše. Prezident přesto předtím na Hradě připravil přijetí tak, jako by Sobotka s demisí dorazil. Při skutečné demisi koncem loňského roku pak Sobotka na Hrad už nezamířil a dokument poslal písemně.

Zeman dříve označoval Sobotku za jednoho z viníků svého neúspěchu při nepřímé volbě prezidenta v roce 2003. Po minulých sněmovních volbách pak při tzv. lánské schůzce plánoval s některými členy ČSSD odstranění Sobotky z funkce předsedy ČSSD a vyjednávání o vládě.

Sobotka loni varoval před spoluprací Zemana a současného premiéra Babiše, tvrdil, že mezi nimi existuje mocenský pakt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…