Bývalý primátor Svoboda musel na policii. Vysvětloval Opencard

25.06.2013 17:44

Bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) dnes vypovídal kvůli projektu Opencard na policii. Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) si jej na výslech pozvali vůbec poprvé od březnového obvinění. Svoboda však vyšetřovatelům pouze přečetl své stanovisko, řekl dnes ČTK.

Bývalý primátor Svoboda musel na policii. Vysvětloval Opencard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ODS Bohuslav Svoboda

"Já jsem přišel na toto jednání s tím, že jsem sdělil, že přednesu své stanovisko k celé věci, které jsem přednesl, a žádné další otázky jsem nedostal," uvedl někdejší primátor. Co bylo obsahem jeho vyjádření, ale nechtěl komentovat. Text prý později zveřejní na svém webu. "Já to zveřejním oficiálně, aby nevznikly žádné misinterpretace," dodal.

Podle něho jsou k výslechu zváni, nebo již byli vyslechnuti, i další obvinění. "Vyšetřování probíhá podle plánu vyšetřovatele, podrobnosti sdělovat nebudeme," řekla ČTK mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Deset současných a bývalých radních z TOP 09 a ODS včetně Svobody podezírá policie z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Obvinění se týká zakázky, kterou loni získala firma Haguess. Vybrána byla v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele.

Obvinění se týká deseti členů rady kromě Aleksandry Udženije (ODS), která se tehdejšího rozhodování rady nezúčastnila. Radní loni v dubnu souhlasili s tím, že město s hlavním dodavatelem Opencard, firmou Haguess, uzavře dvě nové smlouvy na podporu systému celkem za zhruba 74 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…