Bývalý protikorupční vyšetřovatel píše o krizi svého útvaru

13.08.2013 7:57

Situace na Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) je nedobrá, zejména odbor korupce neplní svoji funkci vyhledávat, prověřovat a vyšetřovat korupční trestnou činnost. Tvrdí to člověk "zevnitř" - bývalý vyšetřovatel ÚOKFK Zdeněk Ondráček, který vedl mimo jiné vyšetřování kauzy Opencard či záležitosti týkající se prezidenta NKÚ Františka Dohnala.

Bývalý protikorupční vyšetřovatel píše o krizi svého útvaru
Foto: Pavel Kozdera
Popisek: Znak ÚOKFK

Ondráček ve svém článku na serveru Česká pozice tvrdí, že práci tohoto odboru ÚOKFK převzal Útvar odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Bývalý vyšetřovatel hledá odpověď na to, jak je možné, že na ÚOOZ to jde a na speciálu ÚOKFK ne.

Ondráček se přitom soustředí na fakt, že vedení útvaru je kompletně obměněno a mělo by začít pracovat. Pokud chce znovu začít vyšetřovat korupci, mělo by si prý rychle udělat vnitřní audit činnosti jednotlivých odborů a na základě jeho výsledků přijmout i personální opatření. Zřejmě nejnapjatější situace je prý právě na odboru korupce.

Obviněn byl nesprávný policista ÚOKFK

Podle informací bývalého vyšetřovatele už bylo Generální inspekcí bezpečnostních sborů (GIBS) podáno několik trestních oznámení. Na základě prověřování měla prý dokonce obvinit jednoho z policistů, ovšem toho, který na nedostatky upozorňoval. Z oznamovatele se tak stal obviněný. "Zřejmě přecenil své síly a chtěl jít až proti svým vedoucím," hledá příčiny bývalý vyšetřovatel.

Jednat se má o kauzu ŘSD, konkrétně o podezření, že policie a státní zastupitelství v honbě za velkou rybou vykonstruovala a zmanipulovala důkazy, na základě kterých poté zahájila trestní stíhání. "Z toho, co je o problematických důkazech v kauze známo, se však dá opravdu usuzovat, že policie s vedoucím odboru korupce v čele vyšetřovacího týmu pochybila a státní zástupkyně to přikryla," píše Ondráček.

Ovšem ti, kdo takový protizákonný stav zavinili a možná vědomě porušovali zákon, prý zůstávají na svých místech a GIBS místo policistů, kteří chybovali, obvinila toho, kdo na nedostatky upozornil. Je prý otázkou, kdo za těmito lidmi stojí, že jsou tak neprůstřelní, uzavírá Zdeněk Ondráček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…