Bývalý ředitel Homolky nakupoval zlato a žil v luxusu, i když přiznal plat jen 20 tisíc

27.08.2014 18:19

Bývalý ředitel pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý vykazoval v posledních dvou letech měsíční plat jen kolem 20 tisíc korun, přitom jezdil na exotické dovolené a nakupoval si drahé zboží. Nyní se objevil seznam majetku, který mu policie kvůli vyšetřování korupční kauzy nemocnice zabavila.

Bývalý ředitel Homolky nakupoval zlato a žil v luxusu, i když přiznal plat jen 20 tisíc
Foto: red
Popisek: MUDr. Petrů se setřičkou kontrolují pacienta (nemocnice Na Homolce)

Vladimír Dbalý je jedním ze sedmi stíhaných kvůli vyšetřování kauzy Nemocnice Na Homolce. Po červnovém zatčení ho soud poslal do vazby a státní zástupce nechal zmrazit celý jeho majetek – panuje totiž podezření, že se Dbalý pomocí drahých nákupů a dovolených snažil ukrýt miliony korun, které měl podle detektivů získat z trestné činnosti.

Deník Insider má k dispozici dokument, v němž návladní z Vrchního státního zastupitelství v Praze vysvětluje zajištění majetku. Zdeněk Matula tak například popisuje, jak Dbalý investoval do nákupu zlata, stříbra, hodnotných známek, šperků, hodinek či elektroniky. Také si luxusně vybavil byt a jezdil na exotické dovolené.

Kromě toho bývalý ředitel nemocnice vlastnil na pražském Smíchově byt za téměř dvanáct milionů korun, i ten vyšetřovatelé zmrazili. Před tím sice celkový majetek nespočítali, ale je prý jisté, že z oficiálních příjmů si to všechno dovolit nemohl.

„Je dán důvodný předpoklad, že tyto náklady obviněný hradí především z výnosu z organizované trestné činnosti," napsal Matula do odůvodňujícího textu. Dbalý navíc platil hypotéku s měsíční splátkou 55 tisíc korun a živil nezaměstnanou manželku. Co přesně po odchodu z čela elitní nemocnice vykonával? Jeho povolání za dvacet tisíc měsíčně známo není, pro deník Dbalého advokátka Katarína Kožiaková Oboňová pouze uvedla, že se „živil prací jako každý“.

reklama

autor: pan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …