Bývalý šéf CIA Petraeus dostal dvouletou podmínku a pokutu

24.04.2015 6:00

Bývalý šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) a někdejší vysoký armádní představitel David Petraeus dostal u soudu za neoprávněné nakládání s tajnými informacemi dvouletou podmínku a pokutu 100 000 dolarů (2,5 milionu Kč). S odvoláním na státního zástupce o tom informovaly světové agentury.

Bývalý šéf CIA Petraeus dostal dvouletou podmínku a pokutu
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

Petraeus se vyhnul až ročnímu trestu vězení, který mu hrozil, díky dohodě s obžalobou. V rámci této dohody se přiznal, že v jednom případě neoprávněně nakládal s tajným materiálem, a na oplátku nemusel absolvovat proces, který by byl znamenal zveřejnění citlivých podrobností jeho milostné aféry. Přístup k tajným informacím totiž generál poskytl své tehdejší milence.

Dohoda o vině a trestu původně navrhovala dvouletou podmínku a pokutu ve výši pouhých 40 000 dolarů (asi jeden milion Kč). Soudce David Keesler se touto dohodou ale nemusel řídit. Zvýšení navrhované pokuty zdůvodnil závažností činu.

Nyní 62letý penzionovaný čtyřhvězdičkový generál Petraeus, který sloužil v Iráku i Afghánistánu, musel v roce 2012 ukončit svou slibnou kariéru poté, co vyšel na světlo jeho vztah s novinářkou Paulou Broadwellovou. Zároveň se objevily spekulace, že milence umožnil přístup ke svému e-mailovému účtu zřízenému CIA a k vysoce tajným informacím. Tajné dokumenty byly prý nalezeny v počítači Broadwellové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…