Bývalý šéf Novy skončil ve vězení

03.02.2015 15:34

Praní špinavých peněz, zpronevěra a navádění k daňovým únikům, tak znějí obvinění, za něž si šel sednout za mříže bývalý šéf společnosti Central European Media Enterprises (CETV) a TV Nova Adrian Sarbu. Dnes byl vyslýchán i na generální prokuratuře v Bukurešti. Informace o tom přinesl respektovaný český novinář Miroslav Motejlek na svém webovém portálu Motejlek.com s odvoláním na rumunská média.

Bývalý šéf Novy skončil ve vězení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ovládání od televize

"Veškerá obvinění jsou směšná," citovala rumunská média prohlášení Sarbua. Ten obvinění rovněž označil za "výmysl". V úterý by měl soud rozhodnout o jeho dalším osudu.

Slovenský server HNonline uvedl, že Sarbua tři hodiny vyslýchal rumunský prokurátor, který následně oznámil, že magnát způsobil škodu až za 26 milionů eur.

Sarbuův právník se nechal slyšet, že podnikatel byl o veškerých obviněních informován a že se zatím nebude vyjadřovat. "Nebudeme se vyjadřovat, zítra (v úterý) chce svědčit. Nemohu vám říci nic víc," dodal advokát.

Sarbu je generálním ředitelem agentury Mediafax, největší soukromé zpravodajské agentury v Rumunsku. Tvrdí, že je vyšetřován kvůli tomu, že jeho agentura nepodpořila premiéra Victora Pontu, který loni v listopadu kandidoval na prezidenta. Pontovy spojence pak obvinil z toho, že chtějí jeho agenturu koupit. V posledních měsících čelilo podobným obviněním jako nyní Sarbu několik zaměstnanců Mediafaxu, uvedla agentura AP. Ponta v prezidentském klání prohrál s bývalým starostou Klausem Iohannisem.

„Počínání Sarbua a předsedy správní rady Ronalda Laudera vedlo k zásadní devastaci akcionářské hodnoty provozovatele televizí ve střední a východní Evropě. Od doby, kdy se Sarbu v říjnu 2007 stal provozním ředitelem, akcie CETV spadly o více než 95 procent. Kumulovaná ztráta firmy v letech 2008 až první pololetí 2013 překročila 1,1 miliardy dolarů,“ píše na svém serveru Motejlek a dodává, že Sarbu se proslavil především tím, že nikdy nebyly splněny výsledkové projekce, které prezentoval. Žádná jiná televizní skupina na světě neprošla podle Motejlka v posledních šesti letech takovým pádem jako CETV.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…