Bývalý šéf Rádia Svobodná Evropa, Američan Gedmin, se tvrdě pustil do své vlastní země

29.05.2015 7:48

Někdejší ředitel Rádia Svobodná Evropa Američan Jeffrey Gedmin v rozhovoru pro týdeník Echo zkritizoval zahraniční politiku své země. Spojené státy americké byly dle něj směrem k Rusku výjimečně naivní a řadu věcí nezvládly. Vůči Ukrajině a dalším evropským státům se prý Američané také nezachovali bezchybně. Gedmin to připisuje americké domýšlivosti. „Jsme prostě velcí, podléháme pokušení a dělá nám to dobře,“ tvrdí bývalý ředitel Rádia Svobodná Evropa.

Bývalý šéf Rádia Svobodná Evropa, Američan Gedmin, se tvrdě pustil do své vlastní země
Foto: repro youtube, tan
Popisek: 44. prezident Spojených států amerických Barack Obama

Naivitu Američanů ve vztahu k Rusům Gedmin ukázal na příkladu bývalého amerického prezidenta George W. Bushe. Ten prý jednou vyprávěl, jak se podíval do Putinových očí a spatřil tam jeho duši. Duši, které může důvěřovat. „To bylo velice povrchní vyjádření a špatný diplomatický tah,“ myslí si někdejší ředitel Svobodné Evropy.

Současný šéf americké administrativy Barack Obama si dle Gedmina také nepočínal bezchybně. Snažil se sice restartovat vztahy s Ruskem, což někdejší šéf Rádia Svobodná Evropa kvituje, ovšem vzal to prý za špatný konec. „Prezident Putin začal usilovat o to, aby restart nevyšel a my selhali ve snaze se s tím vyrovnat. Putin rozumí síle a my bychom jí měli rozumět také,“ tvrdí Gedmin.

Americká domýšlivost

Spojené státy americké se dle bývalého šéfa Rádia Svobodná Evropa dopustily přešlapu i vůči evropským partnerům. „Americký ministr zahraničí se setkal se svým protějškem z Ruska v Paříži. Aby spolu mluvili o Ukrajině bez Ukrajinců. Velmi špatný nápad. Kde byli Evropané? Ano, Francouzi servírovali víno… Evropané měli být součástí takovéto konverzace,“ soudí Gedmin.

Rusko chce dle něj dvojí konverzaci. Tu údajně nejdůležitější s USA – o budoucnosti Evropy. A druhou údajně nejdůležitější s Německem – o budoucnosti svých sousedů. „Ale my bychom měli Rusku pořád připomínat, že nechceme mluvit o osudu střední Evropy nebo Ukrajiny či Gruzie bez Evropanů, Ukrajinců a Gruzínců u jednoho stolu,“ zdůraznil Gedmin.

Obcházení evropských zemí v diplomatických jednáních přisuzuje bývalý ředitel Svobodné Evropy americké domýšlivosti. „Jsme prostě velcí, podléháme pokušení a dělá nám to dobře,“ připustil Gedmin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…