Bývalý šéf Severočechů Zelenka má za pomluvu zaplatit 300 tisíc korun

08.06.2018 12:57

Bývalý předseda hnutí Severočeši Jiří Zelenka má za pomluvu náměstkyně ministra životního prostředí Bereniky Peštové (ANO) zaplatit 300 000 korun. Dalších 50 000 korun má zaplatit jako nemajetkovou újmu Peštové. Dnešní rozsudek mosteckého okresního soudu není pravomocný, Zelenka se jeho vyhlášení nezúčastnil, státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Bývalý šéf Severočechů Zelenka má za pomluvu zaplatit 300 tisíc korun
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

„Já jsem spokojená. Sice to trvalo skoro tři roky, než jsme došli až sem, ale v každém případě je moje jméno očištěno,“ řekla Peštová po vyhlášení rozsudku.

Státní zástupce navrhoval pro Zelenku peněžitý trest 365 000 korun, za přečin pomluvy mosteckému podnikateli ale hrozily až dva roky vězení. Oba Zelenkovi obhájci žádali zproštění viny a sám Zelenka dnes ve své závěrečné řeči uvedl, že se cítí zcela nevinen.

V září 2015 se v Mostě rozpadla koalice Severočechů, ANO a KSČM na magistrátu. Zelenka v tu dobu kontaktoval Richarda Brabce (ANO). „Telefonoval jsem mu v souvislosti s tím, že nám přetahují (zastupitelé za ANO) lidi,“ uvedl při hlavním líčení Zelenka.

Ministr životního prostředí Brabec, který byl tehdy místopředsedou hnutí ANO v Ústeckém kraji, u soudu řekl, že věděl o sporech na mosteckém magistrátu, ale nijak podrobně. Zelenka mu prý v telefonátu řekl, že hnutí ANO má do daného termínu odstranit paní Peštovou nebo ji „sundat“ z pozice radní, jinak že to bude mít neblahé účinky pro hnutí ANO v Ústeckém kraji. „Byl jsem v šoku, jakým tónem se mnou mluvil,“ uvedl Brabec.

Ministr následně o situaci mluvil s Peštovou. „Ujistila mě, že žádné takové jednání za kohokoli zády nevede,“ řekl Brabec. K politickému dění na Mostecku uvedl Zelenka následně v roce 2015 v rozhovoru pro ČTK, že Brabec věděl, že Peštová uplácí, ale nic s tím neudělal. Peštová se poté obrátila na soud. V dubnu 2016 Zelenka, kterému v té době už bylo sděleno obvinění pro pomluvu, v pořadu České televize 168 hodin svůj výrok podle soudu potvrdil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…