Bývalý šéf Úřadu vlády: S exministrem žiji už 14 let a jsem na to pyšný

30.04.2012 13:32

O Janu Novákovi se poslední dobou hovoří dost často. Jako bývalý šéf Úřadu vlády je podepsán pod extrémně nevýhodnou smlouvou s firmou ProMoPro, v současnosti se o něm mluví kvůli jeho působení v prezidentské kampani Jana Fischera. Začínal v prezidentské kanceláři za Václava Havla a rád by se na Pražský hrad vrátil. V rozhovoru pro Týden hájil svou problematickou minulost, i své názory na státní správu.

Bývalý šéf Úřadu vlády: S exministrem žiji už 14 let a jsem na to pyšný
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jan Fischer

Na Pražský hrad nastoupil student politologie jako stážista již v 19 letech, po nástupu Václava Klause se stal bezpečnostním ředitelem prezidentské kanceláře. Roku 2006 přijal nabídku Mirka Topolánka na funkci šéfa Úřadu vlády, tuto funkci vykonával i za Jana Fischera a Petra Nečase. Poté odešel do Národního bezpečnostního úřadu, kde vykonával funkci náměstka ředitele. Jistotu vysokého úřednického postu však letos v dubnu vyměnil za práci v prezidentské kampani svého někdejšího šéfa Jana Fischera.

„Česká republika potřebuje změnu, prezidenta, který přispěje k ozdravení politické kultury a svou funkci bude vykonávat v zájmu občanů,“ vysvětluje. Fischera považuje za výborného kandidáta a oceňuje například i to, jak se postavil ke svému členství v KSČ.

A jak hodnotí dalšího ze svých bývalých šéfů, Mirka Topolánka? „Mirkovi Topolánkovi vždycky zůstanu vděčný, že mi nabídl funkci vedoucího Úřadu vlády.“ Nepopírá, že má úzké kontakty na Topolánkova zákulisního spoluhráče Marka Dalíka.

Ačkoliv mu prý spousta lidí radila, aby na jeho adresu vydal nějaké silné prohlášení, Novák to odmítá. „U člověka, kterého znám od svých osmnácti, to dělat nebudu. Poznal jsem ho v době, kdy přišel do Prahy, byl chudý jak kostelní myš a místo na koleji přespával u své tety na Proseku.“ Nepovažoval by proto za vhodné jakkoliv komentovat Dalíkovu pověst a aktivity. „Nechci mu škodit, proto nebudu přispívat k jeho mediálnímu obrazu,“ dodává.

Úředník musí být dobře zaplacený

Celoživotní úředník si myslí, že dobrý úředník musí být dobře zaplacený. „Dobrý úředník musí být sebevědomý a sebevědomí získáte mimo jiné i tak, že jste schopní slušně zabezpečit rodinu. Pak nemáte potřebu zneužívat svého postavení.“ Zato špatně placený úředník podle něj má tendenci „si to kompenzovat.“ Takový úředník podle něj může mít tendence prosazovat se na úkor svého šéfa, nebo se nechat korumpovat.

Sám se dostal do spekulací o korupci v případu ProMoPro. Pod nevýhodnou smlouvou na audiovizuální služby pro české předsednictví je podepsán právě on, jako tehdejší šéf Úřadu vlády. Dnes se k tomu nechce vyjadřovat, odkazuje na dřívější prohlášení, podle kterého vše vyjednávala sekce řízená vicepremiérem Vondrou a on jako oficiální hlava Úřadu vlády pouze vše podepsal. Odpovědnost však podle něj jednoznačně leží na Vondrovi a lidech, kteří mu podléhali.

Novák se v rozhovoru vyjadřuje i ke svému osobnímu životu, byť je to věc, která by podle něj měla zůstat v soukromí. Jenže od chvíle, kdy se Mirek Topolánek rozpovídal v redakci časopisu LUI, se ví, že Novák společně se svým partnerem, byznysmenem a bývalým ministrem Gustávem Slámečkou obývá byt, který kdysi půjčovali Mirku Topolánkovi na tajné schůzky s Lucií Talmanovou. „Jsme spolu už čtrnáct let a jsem na něj pyšný,“ komentuje svůj vztah s Fischerovým ministrem dopravy.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…