Bývalý šéf policejních odposlechů o kauze Nagyové: Největší vina je na zpravodajcích, tento úkol nesměli přijmout

02.07.2014 18:17

Bývalý ředitel policejního Útvaru zvláštních činností Tomáš Almer odpovídal v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu na otázky související s rozhodnutím soudu v kauze Jany Nagyové (Nečasové). Důstojníci tajné služby se podle něj dopustili něčeho, čeho neměli. Vojenská rozvědka prý nemá v popisu práce ochranu kohokoli, byť by se jednalo o manželku premiéra.

Bývalý šéf policejních odposlechů o kauze Nagyové: Největší vina je na zpravodajcích, tento úkol nesměli přijmout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová přiváděná eskortou justiční stráže

Obvodní soud pro Prahu 1 uznal v pondělí Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) vinnou ze zneužití Vojenského zpravodajství. Součástí rozhodnutí je také zastavení trestního stíhání zpravodajce Jana Pohůnka. Případy zbylých dvou obžalovaných v kauze, šéfů VZ Ondreje Páleníka a Milana Kovandy, soud postoupil k vyřešení Ministerstvu obrany.

S tajnou službou by se nemělo hazardovat

Podle Almera to vzbuzuje to rozpaky. Nelíbí se mu, že to bylo neveřejné rozhodnutí soudkyně. „Tohle právnické žvatlání, jak jsem to rozhořčeně napsal, vynechat nelze,“ komentoval Almer s tím, že měla proběhnout standardní obhajoba i žaloba před soudem.

Bývalý ředitel Útvaru zvláštních činností si myslí, že se důstojníci Vojenského zpravodajství dopustili něčeho, čeho neměli. „Jako občanovi tohoto státu se mi to nelíbí. Tajná služba je vážná věc a nemělo by se s tím hazardovat. Asi je něco v nepořádku. Buď ten rozsudek, anebo právní systém,“ míní Almer.

„V pořádku to nebylo (sledování bývalé manželky Nečase) z několika ohledů. Šéfka premiérova kabinetu nemůže úkolovat tajnou službu. K tomu je potřeba usnesení celé vlády. Tajná služba je něco, co nejde úplně kontrolovat. Je to dobře. Ale je potřeba striktně dodržovat to, co se smí a co se nesmí.
Když ředitel tajné služby přijme úkol od osoby, která k tomu nemá oprávnění, a rozjede mašinérii k něčemu, k čemu vůbec není určená, tak je to v nepořádku,“ vysvětlil ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Jsem zděšen, že porušení principů tajných služeb je pouze kázeňským prohřeškem

„Je to tak vážná věc, že v případě, že takovéto porušení principů tajných služeb je pouze kázeňským prohřeškem, tak jsem zděšen,“ dodal Almer.

Zopakoval, že vojenská rozvědka nemá v popisu práce ochranu osob. Uvedl, že pokud se jedná o obranu proti sledování, pak do toho musí být zapojen člověk, který má být chráněn. „Kromě toho člověka se sleduje hlavně jeho okolí. Ten člověk řekne, kam se chystá, a pak se to sledování celé připraví,“ popsal Almer.

Největší vina spočívá na bývalých ředitelích Vojenského zpravodajství

Podle něj neměli bývalí šéfové Vojenského zpravodajství přijmout úkol od Nagyové. V momentě, kdy ho přijali, měli informovat ministra obrany. Mohli prý tehdejší šéfce premiérova kabinetu nabídnout další možnosti, jak případnému sledování manželky premiéra zabránit.

„Největší vina není na paní Nagyové. Je na bývalých ředitelích,“ uzavřel Almer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…