Bývalý šéf slovenské rozvědky po masakru v Paříži: Islámský stát právě zahájil operaci v Evropě!

14.11.2015 17:17

Někdejší šéf Slovenské informační služby Igor Cibula v rozhovoru pro server ParlamentnéListy.sk prohlásil, že útoku, jaký se odehrál v Paříži, lze jen těžko zabránit. Prakticky to není možné, pokud tajné služby nezískají informátora. Další možností je jen hromadný sběr dat o občanech a jejich vyhodnocování. Lidé si proto budou muset vybrat, zda stojí o soukromí, nebo o život.

Bývalý šéf slovenské rozvědky po masakru v Paříži: Islámský stát právě zahájil operaci v Evropě!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentský palác v Bratislavě, sídlo slovenské hlavy státu

V Paříži to mohlo být prý i tak, že někteří radikálové chtěli z Evropy vyrazit bojovat po boku Islámského státu do Sýrie, ale dostali vzkaz: Zůstaňte doma, využijeme vás jinak. Pokud útok spáchali občané EU, tajné služby je a priori nemusely považovat za nebezpečné. Západní zpravodajské služby mají jen omezené možnosti, jak odhalit chystaný útok. Lidé si proto budou muset vybrat, zda chtějí více chránit své soukromí nebo svůj život.

„Zpravodajské služby používají technické prostředky na monitorování komunikace potenciálních teroristů. K tomu slouží především hromadný sběr dat, proti kterému bojují lidsko-právní aktivisté a někteří liberální politici. Pro ně je hromadný sběr dat nepřípustným zasahováním do soukromí. Společnost si musí vybrat mezi ochranou soukromí a ochranou bezpečnosti, resp. lidského života,“ poznamenal Cibula.

Moskvo, pozor, varuje expert

Efektivnější je získat informátora přímo mezi radikály, jenže to není nijak snadné a vyžaduje to dlouhodobou práci. Bylo by to přitom velmi třeba, protože Islámský stát se nám snaží dát najevo, že není oslaben, že umí udeřit i tisíce kilometrů od Sýrie. Podobné útoky můžeme očekávat i v dalších velkých městech, možná v Moskvě. Cibula proto doufá, že je ruská tajná služba na tuto možnost připravená.

"Považuji poslední pařížskou operaci džihádistů za strategický krok, kterým začal Islámský stát operaci na evropském kontinentu. Nemusí být posledním teroristickým útokem. Podotýkám, že masakr v Paříži může stimulovat i další muslimské radikály, tzv. osamělé vlky,“ pronesl varovná slova Cibula.

  • Celý rozhovor na serveru ParlamentnéListy.sk ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…