Bývalý studentský vůdce Bubeník, který byl vězněn v kubánském vězení, nemá po smrti Fidela přiznivou zprávu pro Kubánce

26.11.2016 12:06

U příležitosti úmrtí bývalého kubánského vůdce Fidela Castra vysílala Česká televize ve svém dnešním ranním vysílání rozhovor s bývalým studentským vůdcem Janem Bubeníkem, který má s kubánským režimem osobní zkušenost.

Bývalý studentský vůdce Bubeník, který byl vězněn v kubánském vězení, nemá po smrti Fidela přiznivou zprávu pro Kubánce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Bubeník

Podle Bubeníka Fidel Castro opravdu začal jako někdo, kdo toužil osvobodit svoji zemi od diktatury. Ale nakonec sám skončil jako diktátor, jako někdo, kdo na 50 let Kubu uzavřel a svým lidem způsobil ekonomickou, ale i jinou nesvobodu. „Nakonec ti lidé, mimo špičky nomenklatury, se dělili o stejnou mizérii a chudobu,“ podotkl Bubeník. Ten, jak moderátorka připomněla, strávil v roce 2001 25 dní v kubánském vězení.

Své věznění na Kubě vnímá jako něco symptomatického, co tamní režim prováděl svým lidem každodenně do dneška. „Když se dva lidé setkají u kávy a vyměňují si názory na politickou situaci a to, že by měli mít základní lidská práva jako je svoboda shromažďování, svoboda volby, svoboda tisku, tak to je doteď vnímáno na Kubě jako něco, co rozvrací nebo je základem nějakého povstání, což v normálních demokratických zemích je považováno za normální občanskou svobodu,“ podotkl Bubeník.

Smrt Fidela Castra podle něj nebude znamenat změnu pro kubánský disent. Poukázal na to, že Raúl Castro, který před deseti lety převzal plnou kontrolu nad zemí, v podstatě v mnoha ohledech utáhl šrouby. „Byť některé ekonomické věci kosmeticky uvolnil, myslím, že kvalita života pro lidi, kteří touží po demokracii a svobodě, se vůbec nezměnila,“ uvedl Bubeník.

Svěřil se také s tím, že když byl propuštěn z kubánského vězení, říkal si, že to bude trvat rok, maximálně dva, než kubánský režim padne. „A je to patnáct let a Raúl Castro stále pevně třímá kormidlo Kuby skoro 60 let po tom, co způsobili revoluci. Byť jejich původní hesla zněla vznešeně, tak tu zemi drží pod kontrolou ne nepodobně jiným diktátorům jako je Lukašenko nebo dynastie v Severní Koreji,“ poznamenal Bubeník.

Oteplování vztahů Kuby s USA podle Bubeníka může přispět k tomu, aby se režim na Kubě zhroutil. „Ekonomické svobody většinou vedou k tomu, že lidé mají víc informací, touží po tom svobodně podnikat a touží po dalších svobodách, které by měli mít, takže ano, tohle může být cesta,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…