Bývalý velvyslanec v Rusku zmínil zásadní nedostatek Putina, který odhalila krize

19.12.2014 8:13

Vladimir Putin chce z Ruska udělat velmoc, ale chybí mu ekonomické vzdělání, a tak to jde nyní s jeho zemí od desíti k pěti. Proto se má místo toho svět Ruska bát. Tak to vidí bývalý velvyslanec v Rusku Petr Kolář.

Bývalý velvyslanec v Rusku zmínil zásadní nedostatek Putina, který odhalila krize
Foto: MZV
Popisek: Diplomat Petr Kolář

Kolář zastává názor, že současná krize ruské ekonomiky naplno odhalila nedostatek ekonomického vzdělání u vedoucích činitelů Ruské federace. Premiér Dmitrij Medveděv je právník a prezident Vladimir Putin byl vycvičen ve škole, která měla jiný cíl a úkol, než ho naučit ekonomiku. Ruská hlava státu tak nechápe principy globální ekonomiky, neumí si představit reálnou ekonomiku Ruska a ve svém uvažování se údajně řídí v duchu hesla „přání je otcem myšlenky“.

„Chce Rusko obnovit jako supervelmoc, jenže Rusko není žádný ekonomický mamut. Je to země, která bohužel nedokázala přetavit svoje obrovské přírodní bohatství do celkové modernizace ekonomiky,“ myslí si bývalý velvyslanec v Rusku s tím, že kdyby byl Putin schopen uvažovat komplexněji a peníze z ropy a plynu použít na diverzifikaci ekonomiky, nebylo by Rusko nyní tak zranitelné.

Tady mimo jiné podle Koláře narážíme na jeden ze základních problémů euroasijské velmoci. Vždy, když se pokusí o něco jiného, než je těžba surovin nebo výroba zbraní, tak to dopadne nějak divně. Inteligentní Rusové si to prý sami přiznávají, většinová ruská společnost to ale údajně kompenzuje tím, že chce, aby svět bral Rusko vážně, což se ale pro běžného Rusa rovná tomu, aby se ho někdo bál.

„Jestliže se někoho bojím, tak si ho vážím. Vážím si někoho, pakliže se ho bojím. A v tomhle sehrává svoji roli i pravoslavná liturgie. Prostý Rus je po generace uvyklý tomu, že to, co je mezi ním a „věrchuškou“, je buďto strach, nebo chaos. A jestli k tomu věrchuška používá pravoslavnou církev, nebo komunistickou ideologii, je v zásadě jedno,“ poskytl Kolář vhled do myšlení obyvatel Ruska. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…