Bývalý velvyslanec v USA Kolář: Výměnu Fajáda za pět unesených Čechů jsme neměli veřejně přiznávat

06.02.2016 16:13

K manželskému soužití přirovnal diplomatické vztahy dvou spojeneckých států bývalý český velvyslanec v USA Petr Kolář. Podle něj se česká strana nyní dopustila vůči Spojeným státům nevěry. Když už se tak stalo, měla ji alespoň zatajit. Kolář to uvedl v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny.

Bývalý velvyslanec v USA Kolář: Výměnu Fajáda za pět unesených Čechů jsme neměli veřejně přiznávat
Foto: MZV
Popisek: Diplomat Petr Kolář

„Když jsem se o Fajádově nevydání do USA dozvěděl, tak mě napadlo, že to snad máme dobře konzultované s našimi spojenci,“ uvedl Kolář. V okamžiku, kdy byla zveřejněna nezvykle ostrá reakce z americké ambasády v Praze, byl prý šokován. „Ani ne tak reakcí ambasády, ale tím, že se ukázalo, že má předchozí domněnka byla chybná. Buďto chybná ve své podstatě, to znamená, že jsme to s nimi nekonzultovali, anebo jsme udělali chybu v prezentaci navenek,“ uvedl Kolář.

I spojenecké země mohou mezi sebou mít zpravodajské rozmíšky

Když ministr obrany Martin Stropnický naznačil, že v Česku zadržený Alí Fajád byl vyměněn za propuštění pěti Čechů v Libanonu, Kolář si prý řekl, že to určitě takto nemohlo být řečeno nebo myšleno. „A pakliže ano, tak tím muselo být něco sledováno, ale dodnes nevím co,“ řekl.

Vysvětlil, že i spojenecké země mohou mezi sebou mít různé zpravodajské rozmíšky. „Stává se to dokonce mezi nejlepšími spojenci a tajnými službami jedné země. Ale proto služby pracují v utajení, proto má být celá operace v utajení, proto existují utajované informace a proto jsou lidé jako Julian Assange a Edward Snowden vnímáni jako zločinci,“ prohlásil s tím, že když se tedy něco stane a tuší se, že je to špatně, nemá se to přiznat.

Našemu spojenci jsme byli nevěrní. Měli jsme ale zatloukat

„Platí pravidlo Miroslava Plzáka o nevěře. Zatloukat, zatloukat, zatloukat. Když už jsme přistiženi při nevěře, a my jsme našemu spojenci byli nevěrní, tak se musíme maximálně snažit, aby se to nedozvědělo okolí. Je to jako v partnerském vztahu. Když vás manželka přistihne při nevěře, nesmíte ji vystavit dalšímu ponížení, že se to dozvědí její kamarádky. To ji totiž donutí k reakci, která se pak těžko napravuje,“ uvedl. Podle Koláře se naše země do tak prekérní situace dosud nikdy nedostala.

Dodal, že pokud by se neobjevilo vyjádření ministra Stropnického o výměně, americká reakce by nebyla tak ostrá. „Určitě by byli naštvaní, ale řešilo by se to za oponou,“ dodal.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…