Bývalý vrchní rabín Sidon v rádiu připomněl těm, kteří prý zapomínají, co prožíval před rokem 1989

08.09.2017 17:48

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Ćeského rozhlasu byl spisovatel a bývalý vrchní rabín Karol Sidon. Ten tento týden převzal ocenění za účast v tzv. třetím odboji.

Bývalý vrchní rabín Sidon v rádiu připomněl těm, kteří prý zapomínají, co prožíval před rokem 1989
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rabín Karol Sidon a kardinál Dominik Duka

„Třetí odboj vypadal jako můj život. Zkušenosti s StB mám dlouhé a vydatné. Člověk si velice pomalu začal uvědomovat, s kým má co do činění. Ty výslechy a pro mě krátkodobá zadržení, domovní prohlídky, to bylo samozřejmě nepříjemné, ale člověk měl tu tendenci to zlehčovat, aby se to dalo přežít. Časem jsem si začal říkat, co člověku vlastně dává sílu stavět se do konfliktu s takovou mocí. Při těch výsleších člověk narážel na ty vyšetřovatele, kteří nehýřili zrovna inteligencí,“ zmínil úvodem Sidon, jak to prožíval. Podle svých slov v té době objevil svou duši. 

Nejtěžších okamžiků Sidon podle svých slov zažil několik. „Jeden z nejtěžších bylo rozhodnutí emigrovat,“ řekl jasně Sidon s tím, že jeho rozhodnutí bylo vynucené. „Místo toho, aby tehdy lidi zavírali, tak je vyhnali. Ve své podstatě to bylo rozumnější než výslechy, ty byly jen zastrašováním,“ sdělil Sidon.

A na co vzpomíná Sidon rád? „Těch věcí, které byly pěkné, byla celá řada. Ten život byl mnohem pěknější než často dnes, protože vlastně tady byla nějaká lidská komunita, lidí, kteří si důvěřovali a kteří měli důvěru jeden druhého. To se těžko tak brzy vrátí. To bylo na tom nádherné. Ta přátelství, kdy se sedělo pohromadě. A to mně dneska docela chybí,“ sdělil. 

Sama židovská komunita byla nucena nebo stavěna před otázku poměru k StB. „Nyní je výstava v Židovském muzeu, která se k této problematice staví. Snaha tu je. Jedná se o lidi, kteří jsou většinou ještě naživu. A právě tento moment toho porozumění tu taky hraje určitou roli.“

Závěrem se Sidon vyjádřil k tomu, že často bývá dění před rokem 1989 relativizováno. „Bohužel. Je to dost dané tím, že lidé zapomínají. Vytváří se také dojem, že většina lidí spolupracovala s StB. Ale to není pravda,“ zmínil Sidon. „Myslím si, že to je trend, který se snaží zglajchšaltovat vlastně celou tu společnost. Její myšlení, hodnoty. A je to vlastně nebezpečné, ujímají-li se toho politici. Z těch svých názorů dělají něco, co lidé chápou jako normu,“ řekl. 

K šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi pak Sidon i přes otázku moderátorky příliš nechtěl hovořit. „Neznám ho. Hraje tu obrovskou roli to, že do politiky vstupuje jeho postavou a hnutím byznys, což tady takhle otevřeně nikdy nebylo,“ zmínil Sidon. Moderátorka však trvala na otázce jeho údajné spolupráce s StB i jeho členství v komunistické straně. „I kdybych desetkrát říkal, že se mi to nelíbí, tak to nezměním,“ podotkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…