Bývalý vysoký americký úředník se vyslovil proti izolaci Ruska. Jinak prý hrozí toto nebezpečí

17.04.2015 10:56

Bývalý náměstek amerického ministra obrany Joseph S. Nye tvrdí, že by sice měl Západ pokračovat v protiruských sankcích, ale zároveň nepovažuje za vhodné dále Rusko izolovat. Poukazuje na to, že podobně izolované státy se v historii vždy staly ještě nebezpečnějšími.

Bývalý vysoký americký úředník se vyslovil proti izolaci Ruska. Jinak prý hrozí toto nebezpečí
Foto: kremlin.ru
Popisek: Summit v Minsku (zleva: běloruský prezident Lukašenko, ruský prezident Putin, německá kancléřka Merkelová, francouzský prezident Holland, ukrajinský prezident Porošenko)

Podle Nyeho se sice Rusko pohybuje po sestupné trajektorii, ale přesto představuje značnou hrozbu pro mezinárodní světový řád. „Rusko je na cestě dolů a právě to může být pro okolní svět velmi nebezpečné. Nenechme se mýlit a nazývejme věci pravými jmény. To, co se děje na Ukrajině, je jasný projev ruské agrese. Prezident Vladimir Putin lhal, když tvrdil, že na Ukrajině nejsou přítomná ruská vojska. Přitom samotní ruští vojáci BBC řekli, že hrají v rámci separatistických sil významnou roli. Projevilo se to zejména při obléhání strategicky důležitého města Debalceve, které bylo nakonec dobyto v únoru,“ píše Nye.

Nye je přesvědčen, že ruské nebezpečí netkví jen v přítomnosti vojáků na Ukrajině, a poukazuje na mohutný jaderný arzenál země, který je schopen zničit celé Spojené státy. „Rusko oživilo období studené války, narušuje vzdušný prostor států v Pobaltí i v Severním moři. Dokonce otevřeně vyhrožuje použitím jaderných zbraní Dánsku,“ popisuje Nye a dodává, že Rusko k dosažení svých záměrů nevyužívá jen zbraně a hrubou sílu. „Rusko těží ze své obrovské velikosti, množství nerostných surovin a dostatku kvalitních vědců a inženýrů. Naproti tomu jeho běžná populace se zmenšuje. V neposlední řadě i proto, že průměrný věk v zemi dosahuje jen 65 let, což je o deset let méně než v jiných vyspělých zemích,“ píše Nye.

„Hlavní problémy Ruska by jistě mohly napravit liberální reformy. Je ovšem nepravděpodobné, že by se mohly v korupcí sužované zemi prosadit. Putin raději podporuje neoslavjanofilství a dívá se podezřívavě na cokoli, co je spojené se západní kulturou. Ruský prezident místo reforem zvolil v krátkodobém horizontu pohodlnější řešení jak se vypořádat s domácími problémy. Obrátil pozornost Rusů na údajné vnější hrozby. Rozhodl se pro vedení nekonvenční války se Západem a buduje užší vztahy s východními státy. Rusko tak vehnal do role slabšího partnera závislého na Číně, který nebude mít nadále přístup k západnímu kapitálu a technologiím, jež potřebuje ke svému úspěšnému rozvoji.

Za hlavní problém Ruska však Nye nepovažuje pouze jeho prezidenta Putina, ale rovněž narůstající nacionalismus. „Putinova podpora nacionalismu našla u Rusů značnou odezvu. Silně nacionalisticky naladěni jsou i mnozí další ruští politici pohybující se na nejvyšších příčkách státní moci. Dá se tedy očekávat, že ani Putinův nástupce nebude žádný liberál. Tento předpoklad ostatně potvrzuje i vražda bývalého místopředsedy vlády a vůdce opozice Borise Němcova. Rusko je patrně odsouzeno pokračovat nejenom v ekonomické oblasti v sestupné tendenci. To by ovšem neměl být na Západě důvod k oslavám. Historie nám ukazuje, že státy v úpadku jsou mnohem nebezpečnější,“ konstatuje Nye a dodává, že prosperující Rusko má v dlouhodobém horizontu mezinárodnímu společenství co nabídnout.

Spojené státy a Evropská unie dle Nyeho řeší velké dilema. Na jednu stranu je prý nutné zabránit Putinovi v další agresi, ale takový krok by neměl dále eskalovat napětí. „Je zřejmé, že ani sankce nezajistí návrat Krymu pod správu Ukrajiny a odchod ruských vojáků. Na stranu druhou je však důležité, aby nebylo Rusko zcela izolováno. Je nutné pamatovat na společné zájmy, které sdílí se Spojenými státy a Evropou v oblasti jaderné bezpečnosti, vesmírného výzkumu, boje proti terorismu atd. Nikdo si samozřejmě nepřeje vyvolání nové studené války,“ píše Nye a připouští, že dosažení těchto cílů nebude vzhledem k pokračující krizi na Ukrajině snadné.

Nye zmiňuje návrhy možného řešení, které zazněly na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Někteří američtí senátoři obhajovali dodávky zbraní ukrajinské vládě, což by ovšem podle Nyeho mohlo napjatou situaci vygradovat nesprávným směrem. „Jiní zase vyzývali k vyloučení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT. Jejich oponenti ovšem poukazovali na to, že by to poškodilo samotný SWIFT, Západ a jeho banky, které by tak přišly o stovky miliard dolarů, jež jim Rusko dluží. Dle mého názoru je nutné prosazovat strategii, která zamezí dalším Putinovým revizionistickým plánům, ale zároveň zajistí mezinárodní spolupráci s Ruskem. To představuje největší výzvu pro Spojené státy i jejich spojence. Zatím se zdá, že nad pokračováním sankcí panuje politická shoda, společně s pomocí Ukrajině a posilováním NATO, což si Putin jistě příliš nepřeje. Co se stane dál, to už do velké míry záleží také na ruském prezidentovi,“ konstatuje Nye.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…