Bývalý zajatec IS vylíčil poměry v syrském "Guantánamu"

15.03.2015 13:55

Bití, psychický teror a neustálý strach - tak líčí španělský novinář Javier Espinosa každodenní krutost svého šestiměsíčního zajetí extremisty Islámského státu (IS). Tyto teroristické milice si prý zřídily na severním okraji syrského města Halab své "Guantánamo", v němž držely až 23 rukojmích jedenácti různých národností, z nichž sedm je mrtvých. Z této repliky americké věznice na Kubě pro teroristy dopadené v Afghánistánu se Espinosa dostal na svobodu loni v březnu.

Bývalý zajatec IS vylíčil poměry v syrském "Guantánamu"
Foto: repro youtube, tan
Popisek: V ulicích Islámského státu

Podrobnosti svého zajetí popsal v dnešním vydání španělského listu El Mundo a britského deníku The Sunday Times. Ve vile v Halabu byl španělský novinář vězněn spolu s dalšími 22 lidmi - Evropany, Američany a jednou ženou z Latinské Ameriky. Šlo prý o humanitární pracovníky nebo novináře, které bojovníci IS shromáždili na jednom místě. Během svého zajetí poznal Espinosa i Alana Henninga, Jamese Foleye a Petera Kassiga, kteří byli mezitím už zavražděni.

Nepředstavitelná bolest

Na vlastní kůži se seznámil i s jejich údajným vrahem, identifikovaným jako Brit Mohammed Emwazi. Muž známý pod přezdívkou "džihádistický John" mu prý přejížděl nožem po krku, zatímco mu líčil bolesti uřezávání hlavy.

"Cítíš to? Chladné, že? Dovedeš si představit tu bolest, když se to ostří zařízne. Nepředstavitelnou bolest."

"Beatles - jak jsme říkali třem britským bojovníkům, kteří nás hlídali - měli rádi takové divadýlko," píše Espinosa o simulovaných popravách a jejich líčení ostatním zajatcům.

Zajatcům tito strážci, které Espinosa označuje za psychopaty, s oblibou ukazovali fotografie už zabitých rukojmích, skrz zdi svých cel pak celé noci slyšeli křik a rány i jednotlivé výstřely. Museli se prý dívat jmenovitě na fotografie z popravy ruského zajatce, inženýra Sergeje Gorbunova. Ten byl unesen v říjnu 2013 a zavražděn podle Espinosy v březnu 2014.

Z 23 vězňů bylo podle Espinosy 15 propuštěno, šest zavražděno

"Šajch (šéf strážců) mu (Gorbunovovi) vpálil explozivní náboj do hlavy," chlubil se prý jeden z hlídačů. "Možná skončíte stejně jako on! Nebo vás donutíme ho vyhrabat ze země a vykopat nový hrob, kam vás pošleme spát spolu s ním."

Z 23 vězňů bylo podle Espinosy 15 propuštěno, šest zavražděno a Američanka Kayla Muellerová v únoru zemřela - podle tvrzení IS při americkém náletu. Osud britského fotoreportéra Johna Cantliea, vězněného společně s nimi, je nejasný. IS nedávno zveřejnil video, na němž je Cantlie naživu.

Espinosa řekl, že nemohl o době strávené jako zajatec IS promluvit dřív, protože islamisté hrozili, že jinak zabijí další zajatce.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…